MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
„Biztonságos és hatékony az AstraZeneca oltása

„Biztonságos és hatékony az AstraZeneca oltása"

hvg.hu

A gyógyszert vizsgáló bizottság egyértelmű tudományos következtetésre jutott.

Az EMA azt követően vizsgálta meg az oltóanyagot, hogy több ország felfüggesztette a használatát trombózisveszély miatt. Azonban arra felhívták a figyelmet, hogy nem zárhatók ki a vérrögképződési problémák, ennek előfordulási aránya azonban alacsonyabb a népességben tapasztalható általános szintnél.

Az AstraZeneca oltása biztonságos és hatékony – jelentette be az Európai Gyógyszerügynökség igazgatója. Emer Cooke közölte: a gyógyszert vizsgáló bizottság egyértelmű tudományos következtetésre jutott, hogy ez egy biztonságos és hatékony oltás, amely nem járt a vérrögképződés fokozott kockázatával.

Az ügy előzménye, hogy az uniós államok többsége felfüggesztette az oltás használatát, mert néhány eset alapján felmerült, hogy a vakcina trombózisveszélyt jelent. Ezt követően az EMA az összes eset valamennyi dokumentumát begyűjtve végezte el a vizsgálatát az elmúlt napokban és jutott az előbbi következtetésre.

A gyógyszerügynökség szakértői ugyanakkor arról nem foglaltak állást, hogy ennek értelmében lehet-e folytatni az oltást azokban az országokban, ahol átmenetileg nem használják az AstraZenecát.

A mi felelősségünk annak meghatározása, hogy az előnyök felülmúlják-e a kockázatokat, az országok dolga, hogy ennek birtokában megalapozott döntést hozzanak - jelentették ki. Egyúttal felhívták a hatóságok figyelmét, hogy minden esetet továbbra is szorosan kövessenek nyomon. Emer Cooke később azt is megemlítette, hogy a „ritka és szokatlan, de nagyon súlyos alvadási rendellenességek” néhány esetének elemzése után arra a következtetésre jutottak, hogy „még mindig nem zárhatják ki végérvényesen az ilyen esetek és az oltás közötti kapcsolatot”. Ugyanakkor ennek előfordulási valószínűsége rendkívül alacsony, miközben az vakcina életeket ment. Az EMA ezért azt javasolja, hogy a betegeket tájékoztassák erről a kockázatról. Ha valaki véralvadási problémákra utaló tüneteket észlel, akkor azonnal forduljon orvoshoz, akit mindenképpen tájékoztassanak arról, hogy milyen oltást kaptak.

Az AstraZeneca oltást Nagy-Britanniában 11 millió, az EU-ban pedig 7 millió személy kapta meg. Az EMA által vizsgált gyanús esetek a következő országokból származnak: Németország 7 eset, Olaszország 3 eset, Norvégia 2 eset, Spanyolország 1 eset, Egyesült Királyság 3 eset és India 2 eset. Azt egyelőre vizsgálják, hogy ezek az oltások esetleg azonos gyártósorról kerültek-e ki.

Összesen 9 halálesetet jelentettek, amelyeket feltételesen az oltással hoztak összefüggésbe. Ezek a személyek általában 55 év alattiak voltak és többségük nő. A jelentés hangsúlyozza, hogy összességben az oltást követően jelentett tromboembóliás események száma alacsonyabb volt, mint az általános népességben várható. Erre alapozzák azt, hogy a vérrögképződés kockázata az oltás következtében nem növekszik.