MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Bírságot fizet, mert nem engedi a toplesst

Bírságot fizet, mert nem engedi a toplesst

hvg.hu

Kötelező lenne engedni, mégsem teszik.

Kötelezően betartandó, de hivatalosan csak figyelmeztetésnek szánt levelet küldött a katalán kormányzat a tartomány önkormányzatainak, amelyben felhívják a figyelmet rá, kötelesen engedélyezni a nőknek (is) a topless fürdőzést – írja a BBC. Bár a jogszabályok szerint 2020 óta biztosítják ezt a lehetőséget a nemek közötti egyenlőség nevében, minden nyáron több tucat panasz érkezik, amiért több fenntartó kötelezővé tette a bikinifelső viseletét.

Az egyenlőségért és feminizmusért felelős hivatal emlékeztette a hatóságokat, hogy ezzel kirekesztők a társadalom bizonyos csoportjaival szemben és beleszólnak az egyén saját teste feletti önrendelkezésébe, miközben kötelesek lennének küzdeni a megkülönböztetés minden formája ellen. Azokat, akik bármilyen módon akadályozzák a félmeztelen fürdőzést, félmillió euróra, vagyis több mint 180 millió forintra büntethetik a törvény értelmében, amely a nyilvános szoptatást és az egész testet takaró burkini viseletét is biztosítja.

„Ez az ügy a nemek közötti egyenlőségről szól, hogy ne csak a férfiak fürödhessenek fedetlen felsőtesttel, hanem a nők is” – kommentálta a figyelmeztetést egy spanyol nőjogi szervezet és hozzátették, bár kicsit későn szólalt meg a kormány, üdvözlik a lépést. A kérdés külföldön is egyre nagyobb port kavar, míg Németországban két megye után idén Berlinben is lehetővé tették a topless pancsolást, Franciaországban tavaly a burkini viseletét tiltották be.