MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Bill Gates szerint jobb lett a világ, öt legjobb történés 2023-ban

Bill Gates szerint jobb lett a világ, öt legjobb történés 2023-ban

portfolio.hu

A neves üzletember LinkedIn-oldalán öt jó dolgot gyűjtött össze, ami 2023-ban történt.

Nem kérdés, hogy kihívásokkal teli időkben élünk, ugyanakkor optimista vagyok a jövőt illetően. Szerencsés vagyok, hogy a munkám révén rálátásom van arra, hogy a világ egyre jobbá válik – írta bevezetőjében Bill Gates, majd fölsorolta azt az „öt jó dolgot”, ami 2023-ban történt.

1. „Karikó Katalin és Drew Weisman megnyerte a Nobel-díjat.”
Dr. Karikó Katalin és Dr. Weissman akkor látta meg az mRNS-ben rejlő lehetőségeket, amikor kevesen, és foggal-körömmel küzdöttek a tanulmányozásáért – ennek eredményeként forradalmi vakcinák születtek, amelyek több tízmillió ember életét mentették meg. Idén kapták meg jól megérdemelt Nobel-díjukat egy olyan munkáért, amely valóban megváltoztatta a világot – írta Bill Gates.

2. „Berúgta az ajtót a mesterséges intelligencia korszaka.”
Bill Gates szerint idén bepillantást kaptunk abba, hogyan fogja formálni a jövőt a mesterséges intelligencia annak révén, hogy minden ágazatban lendületet ad az innovációnak.

3. „Új korszakba lépett a klímaküzdelem.”
Bill Gates szerint a COP28 klímacsúcson világossá vált, hogy az éghajlatváltozásról folytatott beszélgetés mennyire kifinomult és árnyalt lett.

4. „A tudósok előrelépést értek el a méhnyakrák megelőzésében.”
Egy új kutatás megállapította, hogy a HPV – a méhnyakrákot okozó vírus – elleni vakcina egy adagja ugyanolyan hatékony, mint a két adaggal történő beadás. Ez az új, egy adagra vonatkozó iránymutatás segíthet abban, hogy ezek az életmentő vakcinák mindenütt elérhetőbbé és hozzáférhetőbbé váljanak a nők és lányok számára – írja Bill Gates.

5. „Nagy lendületet kaptak a zöld munkahelyek.”
Bill Gates kifejtette, az amerikai Inflation Reduction Act elfogadása óta eltelt egy év alatt a törvény már több mint 170 ezer tiszta energiával kapcsolatos munkahelyet teremtett, és a következő évtizedben várhatóan több mint 1,5 millió munkahelyet teremt majd.