MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Bevezetik a négynapos munkahetet

Bevezetik a négynapos munkahetet

forbes.hu • fotó: femina.hu

Hathónapos tesztperiódus következik: a dolgozók eldönthetik, hogy vállalják-e a négynapos munkarendet.

Munkaügyi törvénycsomagot fogadott el a belga parlament a többpárti koalíciós kormány javaslatára: bevezetik a négynapos munkahetet és védik a munkaidő után időt, hogy a szülők minél több időt tölthessenek a gyerekeikkel.

Munkaügyi reformcsomagot fogadtak el Belgiumban, az új törvények két fontos változást hoznak a munkapiacra.

  • a munkavállalók dönthetnek úgy, hogy a kötelező 38 órájukat négy nap alatt dolgozzák le,
  • a munkavállalók nem kötelezhetőek arra, hogy szabadidejükben munkaügyi hívásokat, e-maileket fogadjanak, arra reagáljanak – a telefonjukat ki is kapcsolhatják és a főnöküknek tudomásul kell venni, hogy ehhez joguk van.

Fontos, hogy most egy hathónapos tesztperiódus következik: a dolgozók eldönthetik, hogy vállalják-e a négynapos munkarendet, így is 38 órát kell dolgozni, de menet közben dönthetnek úgy, hogy bizonyos heteken öt napot járnak be. A négy nap tehát nem kötelező, de a kormány kiértékeli majd a tapasztalatokat és éppen ezért várják is a visszajelzéseket. A hat hónap letelte után aztán a munkavállaló dönthet úgy, hogy megmarad a négynapos munkahét mellett.

A kormány célja, hogy javítsa a munka-magánélet egyensúlyát és hogy a családosok több időt tölthessenek a gyerekeikkel – főleg az elmúlt két, megerőltető év után.