MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Béketerv a független palesztin állam létrehozására

Béketerv a független palesztin állam létrehozására

telex.hu / Tóth Gergely

A heteken belül nyilvánosságra kerülő terv alapja egy nagyszabású fogolycsere.

Az Egyesült Államok és a Közel-Kelet meghatározó arab államai – köztük Szaúd-Arábia, Katar, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírégek – egy átfogó, hosszú távú béketerven dolgoznak. A Washington Post magyar idő szerint kedd éjszaka publikált értesülései szerint a heteken belül nyilvánosságra kerülő terv alapja egy nagyszabású fogolycsere, aminek a nagy muszlim ünnepi időszak, a ramadán március 10-i kezdete előtt meg kell történnie. Legfontosabb eleme viszont az 1948 óta húzott-halasztott palesztin állam létrehozása.

A palesztin állam létrehozásának tervét egyébként a ködösítő-időhúzó izraeli kormányzattal szemben egyre türelmetlenebb amerikai diplomácia nem is titkolja. Anthony Blinken legutóbbi közel-keleti útján le is szögezte, hogy egy „el akarják indítani a palesztin államhoz vezető visszafordíthatatlan folyamatot, a teendők és az időkeretek pontos meghatározásával”.

A lap által megkérdezett szakértők azonban kételkednek abban, hogy a nagy amerikai nekidurálás valóban sikerrel járhat. Többen emlékeztettek arra, hogy az Egyesült Államoknak egy, a végrehajthatóság szempontjából kedvezőbb korban sem sikerült tető alá hoznia a palesztin államot. Ráadásul a két főszereplő sem túl lelkes. Izraelben a kormánykoalíció szélsőségesebb tagjai kerek-perec visszautasított bármiféle palesztin államisághoz vezető tervet, korábban maga Benjamin Netanjáhu (a kétállami megoldás régi kerékkötője) biztonsági okokra hivatkozva szintén lehetetlennek nevezte egy önálló palesztin állam létrehozását. Szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy palesztin részről a leendő állam területe, intézményrendszere és infrastruktúrája sem adott; ezek kialakításához ráadásul olyan izraeli engedményekre van szükség, melynek nincs politikai realitása.