MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Bekapcsolták a mesterséges Napot

Bekapcsolták a mesterséges Napot

player.hu

160 millió Celsius-fokon sütött, ez a Nap belsejénél több tízszer forróbb hőmérséklet.

Kína bekapcsolta a „mesterséges Nap” becenevet viselő, fúziós reaktorát, az EAST-et (Experimental Advanced Superconducting Tokamak), és rögtön elképesztő rekordot döntött.

Ugyanis az EAST rekordhosszú ideig, 101 másodpercen keresztül tudott a Nap maghőmérsékletének nyolcszorosát jelentő 120 millió Celsius-fokos hőmérsékletet fenntartani – és egyébként a 160 millió Celsius-fokot is elérte, amit 20 másodpercig tudott tartani.

A sencseni Déli Tudományegyetem (SUSTech) fizikusa, Li Miao szerint ezzel kísérlettel egy fontos mérföldkőhöz érkeztek a fúziós reaktorok fejlesztése terén. A cél az, hogy a hőmérsékletet hosszú távon is képesek legyenek tartani, és ezzel nyerjenek ki tiszta energiát az erőműből.

Új utakat nyithat a megújuló energiaforrások keresésében

A magfúzió az energiaelőállítás új módszere lehet, hosszú távon alternatívát jelenthet a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével és a vitatott nukleáris maghasadással szemben. A módszer tiszta, mivel sem hulladékot, sem üvegházhatású gázt nem termel.

A magfúzió elvét már hidrogénbombák esetében is alkalmazták és nem összekeverendő a maghasadással – utóbbit alkalmazzák a hagyományos atomerőműveknél.