MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Bekapcsolta a tévét, és elment az internet

Bekapcsolta a tévét, és elment az internet

hvg.hu

A régi tévé miatt az egész faluban elment az internet – 18 hónapon át.

A szolgáltató már kábelt is cserélt a walesi Aberhosan nevű faluban, de az internetszolgáltatás továbbra is akadozott. Végül egy spektrumanalizátorral derítették ki, miért.

Több mint másfél éven át tartó különös jelenség okát sikerült megfejteni helyi internetszolgáltatónak az Aberhosan nevű faluban: a helyiek másfél éven át minden reggel 7 órakor azt tapasztalták, hogy megszakad az internetkapcsolat.

A jelenség nemcsak az előfizetőket, az Openreach helyi szolgáltatót is zavarta. Főleg mert a probléma még azután is fennállt, hogy a vállalat szerelői újra cserélték a kábeleket – írja a BBC.

A következő ötletük egy spektrumanalizátor volt, a szakemberek a készülékkel járták a falut, hogy megtalálják az elektromos zajt, ami esetlegesen a problémát okozhatja. Sikerült is beazonosítaniuk a hiba forrását: az egyik helyi lakos régi tévéje okozza a bajt. Amikor az illető bekapcsolta a készülékét, az olyan jelet sugárzott, ami megzavarta az internetszolgáltatást és elérhetetlenné vált a faluban a net – de az összefüggést senki nem sejtette.

A televízió olyan magas frekvenciájú jelet sugárzott, ami elektromos interferenciát okozott más készülékekben.

A tulajdonos kikapcsolta a készülékét, és megígérte, soha többé nem kapcsolja vissza. A szolgáltatás azóta zavartalanul működik a faluban.

Suzanne Rutherford, az Openreach főmérnökének elmondása szerint kisebb-nagyobb mértékben minden elektromos készülék – a lámpáktól a mikrohullámú sütőig bezárólag – zavarja a jelet, ezért fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljunk, ahol a szabványoknak megfelelő eszközöket árulnak.