MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A bécsieket meghívták egy Wiener Schnitzelre

A bécsieket meghívták egy Wiener Schnitzelre

hvg.hu • fotó: youtube.com

Az egyedülállók 25 eurós utalványt kaphattak, a többfős háztartások 50 eurósat.

A Bécset hagyományosan uraló szociáldemokratáknak sok egyéb mellett egy jól kitalált akció is sokat hozott a konyhára: jelentős segítséget adtak a járvány sújtotta polgároknak és a vendéglátásnak, valamint a 2015-ösnél nagyobb arányban nyerték a hétvégi önkormányzati választást.

Szerény, mégis diadalmas elégtétellel az arcán – legalábbis amikor levette vörös maszkját – fogadta vasárnap este a gratulációkat Michael Ludwig bécsi polgármester, aki visszahozta a szociáldemokraták (SPÖ) legszebb éveit és óriási fölénnyel megnyerte az önkormányzati választásokat. Sok más mellett ebben jelentős szerepe lehetett a Schnitzel-50er című intézkedéscsomagnak, amelyre a város 40 millió eurót (14 milliárd forint) adott.

A vörös Bécsben a lakosság több mint fele a város által kezelt, szabályozott bérű bérlakásokban él, de az osztrák főváros elég gazdag ahhoz, hogy szociális támogatásokat, vállalkozásokat segítő projekteket fizessen – akkor pláne, ha ez kampánycélokat is szolgál. Egy ilyen komplex program volt, hogy júniustól szeptemberig minden bécsi lakost befizetett egy Wiener Schnitzelre (persze mást is lehetett enni) a kijelölt fővárosi éttermek valamelyikébe.

Az egyedülállók 25 eurós utalványt kaphattak, a többfős háztartások 50 eurósat – mindez összességében 950 ezer utalványt jelentett. A kormányzati intézkedésekkel együtt ez jelentős segítség volt a padlóra került bécsi vendéglátóknak és azoknak a fővárosi lakosoknak, akik a járvány miatt munkanélküliek lettek. Ha valakinek nem volt szüksége a támogatásra, jótékony célokra ajánlhatta fel.