MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Bebizonyították a tudósok: tényleg nem Kolumbusz fedezte fel Amerikát

Bebizonyították a tudósok: tényleg nem Kolumbusz fedezte fel Amerikát

portfolio.hu

A vikingek majdnem 500 évvel Kolumbusz előtt felfedezték az Újvilágot.

Néhány évtizeddel ezelőtt viking házak maradványait találták meg Új-Fundlandon, amiből sokan arra következtettek, hogy nem is Kolumbusz Kristóf volt az első európai hajós, aki átkelt az Atlanti-óceánon, hanem viking felfedezők egy csoportja. Most bebizonyosodott: a vikingek majdnem 500 évvel Kolumbusz előtt felfedezték az Újvilágot.

A ’60-as években fedezték fel a mai Kanada Új-Fundland tartományában nyolc viking épület maradványait. Mivel a viking kort a történészek 793 és 1066 közé teszik, ezért már korábban valószínűsítették, hogy a település bizonyítéka annak, hogy nem Kolumbusz Kristóf volt az első európai felfedező, aki sikeresen átkelt az Atlanti-óceánon.

Most egy újfajta kormeghatározó módszerrel kutatók egy csoportja bebizonyította: a viking települést kerek egy évezreddel ezelőtt, 1021-ben lakták utoljára, 471 évvel azelőtt, hogy Kolumbusz Kristóf „feldelezte” Amerikát. Az elemzéshez a vikingek által kivágott fák maradványaiból vettek mintákat és egy napkitörés lenyomatát is felhasználták.

Az nem világos, pontosan mennyi ideig laktak a viking telepesek a ma L'Anse aux Meadows néven ismert régészeti területen lévő településen, de a tudósok szerint kevesebb mint egy évtized lehetett ez az időszak és alig 100 ember élt ott.

Természetesen fontos megjegyezni, hogy a vikingek sem Amerika „felfedezői” voltak, ahogy ezt az európai történelemben emlegetni szokás, hiszen évezredekkel előttük átkeltek Ázsiából azok a törzsek, akiket ma őslakos amerikaiaknak hívunk. Ők az Alaszkát és Szibériát összekötő, ma már nem létező földnyelven jutottak az amerikai kontinensre.

Korábban Grönlandon és Izlandon is megtalálták viking települések maradványait és izlandi népmesék a mai napig szólnak egy Leif Erikson nevű viking vezérről, aki egy Vinland nevű településről vezette harcosait a helyi őslakosok ellen.