MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Bárki katonai egyenruhába bújhat...

Bárki katonai egyenruhába bújhat...

444.hu/Haász János / fotó: blikk.hu

...bármilyen rangjelzést viselhet, ha a miniszter úgy dönt.

A szerda éjjeli Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, amely a háborús veszélyhelyzetre hivatkozással módosítja a honvédségi törvény egy fontos passzusát: azt, hogy ki viselhet egyenruhát és azon milyen rendfokozat, illetve egyéb megkülönböztető jelzés szerepelhet. A törvény ezt elég részletesen szabályozza, az aktív honvédek viselnek, a nyugállományúak viselhetnek, a tartalékosok viselhetnek a rendelkezésre állás időszakában, a rendvédelmi állomány tagja akkor, ha a Honvédség érdekében végeznek tevékenységet stb.

A részletes felsorolást már csak azért sem folytatom, mert az lényegében értelmét veszítette. Az új rendelet ugyanis „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt” lehetővé teszi, hogy bárki katonai egyenruhában mászkáljon, akinek erre a honvédelmi miniszter, jelenleg Szalay-Bobrovniczky Kristóf engedélyt ad. Ha jól értjük a szöveget, saját magát is beleértve.

A rendelet érdemi része ugyanis így szól:

a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) egyedi döntésében meghatározott személy is viselhet a Magyar Honvédségnél rendszeresített egyenruhát, illetve az egyenruhán elhelyezett rendfokozati vagy megkülönböztető jelzéseket.
A szerencsések, akiket a miniszter erre feljogosít, az egyenruhát és az azon elhelyezett rendfokozati vagy megkülönböztető jelzéseket ingyenesen kapják meg arra az időszakra, amíg a miniszteri engedély szól.