MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Barátságos tereptárgyak

Barátságos tereptárgyak

termeszeti.hu / Fotó: www.mavir.hu

Különleges villanyoszlopok a nagyvilágban.

A villanyoszlopok nem tartoznak a táj legszebb „berendezési tárgyai” közé: a hatalmas vasóriások inkább csak szükséges elemek. A dizájnerek azonban sokat dolgoznak azon, hogy ezeket a tárgyakat is élettel töltsék meg, beillesszék a környezetükbe, netán mókás vagy vonzó külsőt kölcsönözzenek nekik (hasonlóképpen, a távközlési társaságok nagyra nőtt fáknak próbálják például a csúnya oszlopokat, tornyokat álcázni).

Nemzetközi versenyek, felhívások próbálják ösztönözni a tervezőket – 2008-ban például az izlandi „lépegető ember távvezeték” látványterve aratott nagy sikert a világban.

Talán nem is gondolnánk, de Magyarország sem marad ki az ötletelésből, a MAVIR már több olyan dizájnt is tető alá hozott, amely a nemzetközi médiába is bekerült. A legmókásabb kétségtelenül az az udvari bolondra, vagy bohócra hasonlító alak, aki az M5 autópálya mellett, Újhartyán közelében „integet” az autósoknak.

Nem ez volt az első hazai fecske, már korábban is készültek különleges villanyoszlopok: első látványoszlopokat a Martonvásár-Bicske 400 kV-os távvezeték M7-es autópálya kereszteződésénél építették meg, az autópálya mindkét oldalán. Ezeken egy-egy stilizált MAVIR logó látható.



A második, hagyományostól eltérő távvezetéki oszlop 2010-ben valósult meg: az akkor átadott Pécs-Országhatár-(Ernestinovo) 400 kV-os nemzetközi távvezeték két, M6-os autópálya melletti oszlopát – hazánk uniós elnöki tisztsége és Pécs „Európa Kulturális Fővárosa” címe előtt tisztelegve – nemzeti színűre festették. Természetesen minden ilyen rendhagyó oszlop felállítását nagyon komoly műszaki és statikai vizsgálatok előznek meg.

A nagyvilágban szétnézve is találunk érdekes példákat. A Mickey egér formájú villanyoszlopok a floridai Celebration városa mellett, az I-4 autóút közelében őrzik a forgalmat. A település közel van a Walt Disney szórakoztatóparkoz, így a hatalmas egérfej (amely éjjel világít) egyben reklámhordozóként is funkcionál.

Arra is akad példa, hogy a villanyoszlop új ruhát kap, de a formája nem változik. Így például 2010-ben Németországban hallgatók öltöztettek fel egy fémmonstrumot áttetsző, színes, ólomüveget utánzó műanyagdarabokkal.


Fotó: Günter Pilger és Caroline Wengeler
Forrás: www.amusingplanet.com