MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Balatoni nyár, egyre több halálos áldozattal

Balatoni nyár, egyre több halálos áldozattal

napi.hu / Varga Csenge

Már öten haltak meg strandolás közben a tóban az idei nyár első felében.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság figyelemfelhívó kampánya ellenére sincs meg a kellő óvatosság a strandolókban.

Idén öten haltak meg strandolás közben a Balatonban a nyári idény első másfél hónapját tekintve, ami magas szám, ha megnézzük a korábbi éveket.

2022 nyarán 11-en, 2021-ben pedig 16-an vesztették életüket a júniustól augusztusig tartó nyári szezon alatt.

A Balatoni Vízrendészeti Rendőrkapitányság nyilatkozata szerint az idei halálesetekben van egy közös pont: egyik sem vízibaleset miatt történt, sem a viharjelzés vagy a fürdőzés szabályainak be nem tartása miatt, hanem idős és valamilyen alapbetegséggel küzdő emberek vesztek oda, akik többnyire egyedül mentek fürdőzni.

Fél méter mélyen, a parthoz nagyon közel fúltak vízbe

Emellett érdekes módon sekély vízben, 50-120 centiméter mélyen, és a parthoz közeli 50 és 350 méter közötti területen fulladtak bele a Balatonba – írja a Hírbalaton.

Főleg a Balaton déli partján következtek be a halálos kimenetelű rosszullétek, eltérő helyszíneken, tehát nincs egyértelműen meghatározható veszélyes része a tónak.

A halálesetek egyikének kivizsgálásakor sem állapított meg a rendőrség jogszabálysértést. A viharjelzési, a fürdőrendészeti és a víziközlekedési szabályok betartása ellenére következtek be a tragédiák.