MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Bakot lőtt

Bakot lőtt

piacesprofit.hu

Oda jutottunk, hogy ma olcsóbban lehet földgázt venni, mint tavaly karácsonykor.

Teljesen feleslegesen dob ki Orbán Viktor több milliárd forintot nemzeti konzultációra, leszállt a gázár olyannyira, hogy olcsóbb, mint tavaly karácsonykor, amikor még háború sem volt, nemhogy szankciók.

Már eddig sem tűnt értelmes ötletnek a nemzeti konzultáció témája. Egyrészt, mert az eredménye borítékolható, másrészt, mert bármilyen végeredménye nem változtat semmin. Most pedig már az indoka sem igaz, hogy a szankciók miatt lenne magas a gáz ára.

Döbbenetes helyzet állt elő az európai gázpiacon. A tél előtt rendszerint mindig emelkedik az energiahordozók ára, ami teljesen normális reakció a várhatóan növekvő felhasználás miatt. Most viszont augusztus 26-a óta zuhanórepülésbe került a földgáz ára.

Ez azt jelenti, hogy Orbán Viktor teljesen félreértelmezte az európai gázárak emelkedését. Az minden jel szerint nem a szankciók miatt történt, hiszen tavaly karácsonykor még háború sem volt, nemhogy szankciók, hanem azért, mert a tél előtt a háború miatt alaposan bespájzoltak az európai vásárlók. Most az a helyzet, hogy az európai gáztározók tele vannak, a fogyasztás a takarékoskodás, az alternatív energiaforrások termelésének felfutása miatt pedig csökkent. Orbán Viktornak a nemzeti konzultáció indoklásaként sokszor elhangzott gondolata, miszerint ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön a felére esnének vissza, és az infláció is legalább megfeleződne úgy tűnik, teljes tévedés.

Most éppen 120 euró körül cikázik a tarifa az európai gázár szempontjából irányadónak számító TTF holland tőzsdén. Ez a nyári megawattóránként 100 eurós árhoz képest teljesen normális helyzetnek tekinthető. A magyarok számára a legnagyobb fájdalom, a több milliárdba kerülő teljesen téves nemzeti konzultáció és az ezt megelőző kampány, ami valószínűleg ugyancsak több milliárdba került.