MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Az uralkodó húzott egyet a nadrágszíjon

Az uralkodó húzott egyet a nadrágszíjon

vg.hu

Szabadulnak vagyontárgyaiktól a szaúdi hercegek, mivel az uralkodó igencsak megnyirbálta a királyi család büdzséjét.

A többi között főként ingatlanjaiktól, jachtjaiktól, műtárgyaiktól válnak meg, mindezt eddig már több mint 600 millió dollár értékben tették meg.

A költségcsökkentés radikális változást hoz a rangidős hercegek életében, akik a 70-80-as években egy csapásra óriási vagyonra tettek szert, és a világ legexkluzívabb piacai nyíltak meg számukra az olajboomnak köszönhetően. Az így szerzett dollármilliók fényűző életvitelt biztosítottak számukra, aminek fenntartása mintegy 30 millió dollárt kóstál havonta. A családi kötelék miatt azonban sebezhetővé váltak a kormányzati politika közelmúltban beiktatott változásaival szemben.

Mohammed bin Szalman koronaherceg elzárta a pénzcsapokat rendkívül költséges szokások fedezése elől, ezért a királyi család egyes tagjai külföldön értékesítenek vagyontárgyakat, hogy így jussanak készpénzhez, amire szükségük van, hogy fizetni tudják az egekben lévő havi kiadásokat, mint például a személyzet bérét, repülőgépeik és hajóik parkoltatási díját.
Emellett igyekeznek visszavenni a hivalkodó életmódból, nehogy magukra vonják a koronaherceg figyelmét.
A külföldi nyaralások, és a szaúdi paloták rezsije évente több százmillió dolláros költséget jelentenek a szaúdi kormány számára, mindez mostantól az állami kasszában marad.

A legelőkelőbb királyi családok évente dollármilliárdokat halmoztak fel az olaj- és ingatlaneladásokból. Ezektől zárja el őket most fokozatosan a koronaherceg, emellett további szigorításokkal sújtja őket, például a személyzet területén – négy alkalmazott tartása még adómentes, ám ezen felül minden további háztartásban dolgozó után havonta 2500 dollár adót kell fizetni, ami egy évben több százezer dollár többletköltséget jelent egy család számára.

Az életszínvonaluk minden képzeletet felülmúl, a kiadásaik elképzelhetetlen magasságokat súrolnak. Időbe telik, míg alkalmazkodnak a szigorításokhoz – mondta egy, a királyi család pénzügyeire rálátó bennfentes.

Mohamed herceg emellett félreállította a posztjára potenciális veszélynek tekintett rokonokat. 2020-ban őrizetbe vetette nagybátyját és egyik idősebb unokatestvérét.

„Ezek az emberek nem dolgoznak, de hatalmas személyzettel rendelkeznek és félnek Mohamed hercegtől. Minél több készpénzt szeretnének, és azt, hogy minél kevésbé látszódjon a vagyonuk” – tette hozzá a bennfentes személy.

A közelmúltban eladott vagyonelemek között szerepel egy 155 millió dollárt érő brit vidéki birtok, egy több mint 200 méter hosszú jacht, továbbá ritkaságnak számító ékszerek.

A WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentumokból tudható, hogy egyes királyi családok új tettek szert mesés vagyonukra, hogy hiteleket vette fel helyi bankoktól, amiket aztán nem fizettek vissza. Eltulajdonították a földeket az emberektől, vagy haszonszerzés céljából kihasználták a vendégmunkásokat. A királyi család pénzügyeiben jártas személyek beszámolói szerint Mohamed koronaherceg hatalomra jutásáig működött ez a rendszer.

A szaúdi kormány nem reagált a királyi család pénzügyeivel kapcsolatos kérdésekre.