MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Az ukrán külügyminiszter magyar kollegájának: Tévedés a behízelgő politika

Az ukrán külügyminiszter magyar kollegájának: Tévedés a behízelgő politika

hirstart.hu

Dmitro Kuleba kételkedik abban, hogy magyar kollégája emlékezne 1848-ra és 1956-ra.

A magyar állampolgárok biztonságával való törődés nem azt jelenti, hogy szemet hunyunk az ukrán állampolgárok meggyilkolása felett – közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Szijjártó Péter nyilatkozataira reagálva. A budapesti ukrán nagykövetség Facebook-oldalán megosztott közleményből nem derül ki egyértelműen, hogy a magyar külügyminiszter mely nyilatkozataira utalt Dmitro Kuleba, de bizonyára az olyanokra, mint az a hétfői bejegyzés, amelyben Szijjártó Péter kizárta, hogy Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok haladhassanak át Magyarországon.

Esetleg az a keddi nyilatkozat, amiben a magyar miniszter megmagyarázta, miért marad távol Kijevtől Orbán Viktor miniszterelnök, amikor lengyel, cseh és szlovén kollégái oda utaznak. Szijjártó azt mondta, „nekünk Magyarország biztonsági érdekeit kell szem előtt tartani”.

Az ukrán külügyminiszter azt írta:

Szijjártó Péter kollégám nyilatkozatait olvasva kezdek kételkedni benne, hogy emlékszik-e az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcra, amikor az orosz hadsereg leverte a magyarok küzdelmét, vagy 1956-ra, amikor Budapest utcáin szovjet tankok taposták el szabadságukat, a magyarok pedig a Nyugat segítségét kérték, amit nem kaptak meg.

Szerinte a lengyel határ melletti Javorivra mért orosz csapások megerősítik azt, hogy Oroszország kész kiterjeszteni az agressziót Ukrajna határain túlra is.

Tévedés abban reménykedni, hogy a behízelgő politika megállítja Putyint – közölte Dmitro Kuleba, aki szerint az orosz propagandisták már megkezdték az Ukrajnán túli támadások előkészítését.

Valójában ma az ukránok nemcsak a saját államukat, hanem a NATO egész keleti szárnyát, így Magyarországot is védik – figyelmeztetett az ukrán külügyminiszter, hozzátéve, hogy akik Ukrajnát segítik, különösen fegyverekkel, azok elsősorban saját magukon segítenek.

Kossuth Lajos azt mondta, hogy a szabadság mindenkié. Úgy gondolom, hogy ő ma határozottan Ukrajna mellett állna – zárta közleményét Dmitro Kuleba.