MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Az ukrán háború kárvallottjait segíti a friss magyar Nobel-díjas

Az ukrán háború kárvallottjait segíti a friss magyar Nobel-díjas

portfolio.hu / fotó: index.hu

Krausz Ferenc nehéz sorsú emberek megsegítségére szánja a pénzjutalmat.

Tizenegy millió svéd koronával, vagyis mintegy 368 millió forint pénzjutalommal jár egy idei Nobel-díj. A fizikai Nobel-díjat hárman kapták megosztva, ők fejenként 122 millió forinthoz jutnak így. Köztük a magyar Krausz Ferenc, aki ma azt is elárulta: jótékony célra fordítja az elnyert összeget.

Krausz Ferenc, magyar származású kutató kapta az idei fizikai Nobel-díjat megosztva két tudóstársával.
A Mórról származó, jelenleg Németországban élő szakember az attofizika egyik úttörője. Kutatási eredményeit számos területen hasznosítják, köztük a gyógyászatban és a lézeres vizsgálatoknál. A 2023-as fizikai Nobel-díj hivatalos indoklása szerint a kitüntettek „az anyagban lévő elektronok dinamikájának tanulmányozására szol-
gáló attoszekundumos fényimpulzusokat létrehozó kísérleti módszerekért” kapták az elismerést.
Óriási meglepetésként érte a friss magyar Nobel-díjast, hogy elnyerte a legkiválóbb tudósoknak járó díjat, a megtiszteltetésért elsőkét kollégáinak mondott köszönetet a Deutschlandfunk rádióadásában elhangzott rövid interjú szerint. Az estét már családjával tölti a tudós, aki a díjjal járó pénzjutalmat nem tartja meg saját magának:
A másfél éve általa alapított Science 4 People egyesület a tudományos élet képviselőinek összefogása az ukrajnai háború által sújtott nehéz sorsú emberek megsegítségére, ennek javára szánja a pénzjutalmat.
Honlapja szerint az S4P célja az Ukrajnán belüli helyi közösségek projektjeinek támogatása. Olyan tevékenységeket segítenek, amelyek azonnali szükségleteket elégítenek ki, és tartós értéket teremtenek. Első projektjeikkel mintegy 30 gyermeknek segítettek, akik elvesztették otthonukat Kelet-Ukrajnában, és egy nyugat-ukrajnai kis falu, Bakosh általános iskolájában találtak menedéket. Az iskola több mint 300 tanulóját a digitális tanulást segítő eszközökkel támogatják.