MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Az Új-zélandi részeges

Az Új-zélandi részeges

travelo.hu

Az új-zélandiak egyik kedvenc madara, a Kereru, vagyis az Óriás-gyümölcsgalamb.

Az új-zélandi Kereru egy igencsak kerekded galamb, gyönyörű, irizáló tollazattal, és egy meglehetősen furcsa szokással – írja az IFLScience.

A madarat elég gyakran látják részegnek, ugyanis eszeveszetten rajong a gyümölcsökért. Köztudott, hogy az állat nagy mennyiségű gyümölcsöt képes magához venni, majd órákon át a napon üldögélni, és, ha a gyümölcs felmelegszik, erjedni kezd, majd szépen lassan alkohol jön létre, és ez vezet a részegséghez. Ez az anatómiai adaptáció lehetővé teszi a madár számára, hogy nagyon gyorsan sok táplálékot vegyen fel, majd elraktározza azt, miközben az emésztőrendszere neki nem lát az elfogyasztott táplálék lebontásának. A Kereru részegsége ellenére szerencsére nem veszítette el népszerűségét az új-zélandiak körében, 2018-ban ugyanis elnyerte az "Év Madara" címet is.

Egyesek „égi kertészként" is emlegetik, ugyanis ők az egyetlen olyan madarak, akiknek elég hosszú a csőrük ahhoz, hogy megegyék a legnagyobb magvú gyümölcsöket is, és ezért kulcsfontosságú szerepük van a növényfajok terjesztésében az egész országban.