MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Az új Disney-figura: félelmetes, pislogó robot

Az új Disney-figura: félelmetes, pislogó robot

hvg.hu

Horrorisztikus robotot készített a Disney.

Egyvalamire biztosan nem lesz alkalmas a Disney kísérleti jelleggel épített robotja: hogy esti mesét olvasson a kisebbeknek.

A rajzfilmipari vállalat, a Disney is rendelkezik kutatási részleggel, amely a Disney Research nevet viseli. Az itt dolgozók változatos témákban kutatnak, az egyik a jövőt sok szempontból meghatározó robotika. A cég alkalmazottai nemrég be is mutatták egy fejlesztésüket, amely olyannyira emberien pislog, hogy a bátrabbaknak is meghűlhet tőle az ereikben a vér.

A robot érdekessége, hogy arca nem teljes, a fogazata és az állkapcsa is látszódik. Ez már önmagában is félelmetessé teszi a fejlesztést, de erre fontos okból volt szükség: csak így követhető, illetve finomítható a robot által kiváltott, finom fejmozgás (mint a biccentés, illetve bólintás), vagy éppen a grimasz, mert a masina, tudniillik, erre is képes.


A Disney újdonsága egy, a nyakában logó kamera segítségével követi a beszélőt, hogy a megfelelő reakciókat adja. A szenzorok nemcsak a partner tekintetét, hanem teljes alakját figyelik, ráadásul egész messziről is képes megfelelő parancsokká alakítani a felvett jeleket: a kutatók szerint a robot 10 méterről is jól dekódolja a vele szemben ülők pillantásait.

A Disney egy kisebb történetet is írt a robotnak. A fejlesztés eszerint egy éppen olvasgató idős bácsi, aki változatos módokon reagál, ha megzavarják őt. Ilyen például, hogy az érzékelhető mozgás hatására a környezetét kezdi fürkészni, ha pedig érdeklődő tekintetet lát, akkor megpróbál kapcsolatot teremteni az illetővel.