Tam_Bau
MENÜ
2023. december 1.
Elza
A világ első tengeren lebegő városa

A világ első tengeren lebegő városa

greendex.hu

A tervek szerint az első időkben 12 ezer ember befogadására lehet alkalmas az úszó város.

A héten az ENSZ New Yorki-i székházában mutatták be a világ első úszó városának terveit, mely a dél-koreai Busan kikötőváros vizein valósulhat majd meg. Az Oceanix Busan névre keresztelt projekt célja, hogy az úszóvárosok prototípusának megalkotása, melynél külön cél, hogy az infrastruktúra ellenálljon a tengerszint-emelkedésnek, valamit, hogy önellátóan tudjon működni élelmiszer, energia és ivóvíz tekintetében.

A beszámolók szerint a város alapját egy olyan anyag alkothatja, mely képes növekedni, így gyógyítja magát, valamit az idő múlásával egyre erősebbé válik. Bár a Biorock nevű anyag keményebb mint a beton, mégis képes lebegni a felszínen. A platform épületei fenntartható, megújuló alapanyagokból épülhetnek majd, mint amilyen a bambusz vagy a fa.

Az úszó város energiaellátását a tervek szerint 100%-ban fedezni tudja majd a tetőkön, valamint körben a vizen elhelyezett napelem termelése. A városban számos zárt rendszer gondoskodik majd a lakókról, újrahasznosítva többek között a hulladékot és az ivóvizet. Az élelmiszerellátásról nagy hozamú, talaj nélküli illetve permakultúrás rendszerek gondoskodnak majd.

A tervek szerint az első időkben 12 ezer ember befogadására lehet alkalmas az úszó város, ám a platformok számának növelésével ezt 100 ezer főig tervezik emelni.

Az ilyen és hasonló megoldásokra azért lehet égető szükség, mert a tengerparti sávokban világszerte milliárdok élnek, akikre egyre nagyobb veszélyt jelent majd az emelkedő tengerszint, valamint a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás. (Newsweek)