MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Az UEFA szivárványszínűre változtatta a logóját

Az UEFA szivárványszínűre változtatta a logóját

hvg.hu

A szervezet korábban megtiltotta, hogy szivárványszínekben világítsák ki a müncheni Allianz Arénát.

A labdarúgó-szövetség a torna kezdete óta most először változtatta meg a logóját, éppen azon a napon, amikor pont a szövetség döntése miatt nem lehet szivárványszínűre kivilágítani az müncheni Allianz Arénát a Németország–Magyarország-találkozón.

Az UEFA azt írja, hogy sokan politikai döntésnek tartották, hogy elutasították a müncheni stadion "átfestését", de álláspontjuk szerint maga a kérés volt politikai jellegű, ezért nem hajtották végre.

A szivárvány nem egy politikai szimbólum, ezzel jelezzük egy sokszínűbb és befogadóbb társadalom iránti szilárd elkötelezettségünket" – írták a bejegyzésben.

München városa a múlt héten kedden Magyarországon elfogadott, homofób kitételeket is tartalmazó, hivatalosan a pedofilok ellen irányuló törvény ellen tiltakozott volna a stadion világításával. Végül az UEFA megtagadta a kérést, mondván, magukat politikailag semleges szervezetként tartják számon, így nem kívánnak belefolyni az ügybe.

A labdarúgó-szövetség állásfoglalása után több német város is úgy döntött, hogy kivilágítja a stadionját a meccs idejére, sőt még a Barcelona focicsapata is beszólt az UEFA-nak a döntés miatt. Azóta a holland válogatott is közölte, hogy szivárványos karszalaggal focizik majd Budapesten a holland csapatkapitány a kieséses szakaszban, a magyar gazdaság motorjai pedig szivárványszínű logókkal mutatnak fityiszt a kormánynak és az UEFA-nak.

Erre válaszul három stadion és az Operaház egy része is nemzeti színekben fog virítani a német–magyar meccs alatt, de még Orbán Viktor is azt kérte a német politikusoktól, hogy fogadják el az UEFA szivárványtilalmát. Érdekesség egyébként, hogy a magyar miniszterelnök a várakozásokkal ellentétben nem tekinti meg a helyszínen a meccset, és nemzetközi sajtóértesülések szerint Georgia Melonival, az szélsőjobboldali Olasz Testvérek párt elnökével fog Brüsszelben vacsorázni.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerdán szégyenteljesnek nevezte a magyar törvényt, és jelezte, hogy az uniós intézmény levélben fogja figyelmeztetni a magyar kormányt a jogszabály az uniós jogot sértő, diszkriminatív részleteire.