MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Az ország két nagy tragédiája

Az ország két nagy tragédiája

hvg.hu

Interjút adott Bödőcs Tibor humorista annak apropóján, hogy nemrég elnyerte a Libri irodalmi közönségdíjat.

Szeretnék meg nem értett író lenni, de ezt nem érti meg senki. Most amúgy ez az álmom is teljesülni látszik, mert míg sokaknak nagyon tetszik a könyv, bőven övezi értetlenség is. Így már a meg nem értettségben is fürdőzhetek. Voltam érettségi tétel is, nyilván poénból, a bolond Joker-tételként, de akkor is. Hogy megérte-e az egész, azt nem tudom. Szeretek könyvet írni, már előkészíteni is nagyon jó, gondolkodni rajta, néha pedig a flow élmény is elkap, amikor ütöm a klaviatúrát – mondta a humorista a 24.hu-nak, és hozzátette: mikor annak idején az Adidos feliratú sporttáskájával felkerült Budapestre, nem gondolta volna, hogy ő egyszer az életben még Krasznahorkaival egy listán szerepel majd (a Libri irodalmi díjat az író Herscht 07769 című elbeszélése kapta).

Bödőcs arról is beszélt, hogy az alkotói szabadság többek között arra jó, hogy most több ideje van kocsmázni, és újra érzi, hogy nincs olyan kocsmázás, ahol egy-egy szófordulat vagy egy történettöredék ne lenne hozadéka a beszélgetésnek. "Egy barátom írt erről szakdolgozatot, hogy mennyire más kinyomtatva és a neten olvasni valamit, a linkek, a hipertext és a számos egyéb inger miatt. Ám, ha élőben, szemtől szembe hallunk egy érdekességet, az még ennél is jobban megragadja a képzeletet" – mondta, és hozzátette: az alkotói szabadságát sokan félreértették.

Nem az elmaradt rendszerváltás miatt álltam le az estekkel, ez a szünet rég el volt tervezve. Bulvárjelleggel azt is elárulhatom, hogy a standup és az írás párhuzamos művelése, megspékelve a három kisgyerekkel – na meg azzal, hogy én vagyok Batman – eléggé lefáraszt.

Az interjúban Bödőcsnek felvetették, hogy a legutóbbi könyve és az estje is erősen átpolitizált volt, ugyanakkor a választás utáni Facebook-bejegyzéséből mégis úgy tűnt, mintha az indulatait felváltotta volna némi fásultság. Bödőcs elmondta: nyilván akkor benne volt ez is.

Szerintem a két nagy tragédiája ennek az országnak a kormány meg az ellenzék, és ezeket már nehéz is volna leválasztani egymásról. Egy rendszert alkotnak, ahol mindenki játssza a szerepét. Ha ma este kellene fellépnem, akkor biztos az ellenzékről beszélnék többet. Csak úgy nehéz, hogy ennyire súlytalanok, de bőven lehetne rajtuk fogást találni.