MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
Az orosz meteorológus után egy magyart is letartóztattak

Az orosz meteorológus után egy magyart is letartóztattak

telex.hu

Azzal, hogy meghamisította az időjárás-előrejelzéseket.

 

Hiába volt az utolsó pillanatig esélyes, hogy vihar lesz augusztus 20-án, a kormány hétfőn kirúgta az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és szakmai elnökhelyettesét. A hír egy szovjet meteorológus esetét juttatta Nyáry Krisztián író eszébe.

Ahogy Facebook-bejegyzésében írja, Alekszej Feodoszjevics Vangenheim 1934 január 8-ig volt a Szovjetunió Meteorológiai Szolgálatának vezetője. Aznap este épp a Bolsojba ment volna, de végül nem jutott el az előadásra, mert a titkosrendőrség elvitte Ljubjanka börtönébe. Szabotázzsal vádolták, méghozzá azzal, hogy meghamisította az időjárás-előrejelzéseket, hogy aláássa az aszály elleni harcot. Mivel hű volt a rendszerhez, azt hitte, hogy összekeverik valakivel, de később rájött, hogy egyszerűen őt tették felelőssé az állami döntések rossz következményeiért. Tíz év kényszermunkára ítélték. Végül 1937-ben kivégezték.

Nem sokkal Nyáry előtt Az élet, meg minden podcast Facebook-oldalára is kikerült egy hasonló történet. Az Tóth Gézáról, a Meteorológiai Intézet egyik vezetőjéről szól, akit 1950-ben Imperialista propaganda terjesztésével és kémtevékenységgel vádoltak meg, mert egy előrejelzésben „lágy nyugati szellőkről” és „északkelet felől fagyos légrétegek betöréséről” írt. Másnap letartóztatták, és Recskre került.