MENÜ
2024. május 20.
Bernát, Felícia
Az okostelefon feltétele az arcszkennelés Kínában

Az okostelefon feltétele az arcszkennelés Kínában

index.hu

Mindezzel a megszaporodott telefonos és internetes csalások ellen kívánnak a hatóságok fellépni.

A kínai elektronikai és információtechnológiai minisztérium szeptember végén egy új szabályozás bevezetéséről adott ki közleményt, ami nagy hatással lesz az ázsiai nagyhatalom több mint 850 millió internethasználójára: december elsejétől csak úgy lehet majd okostelefont vásárolni, ha a vevő arcát arcfelismerő szoftverrel beszkennelik.

A szabályozás része az is, hogy a kínai állampolgárok ezután nem cserélhetik le telefonszámukat. A hivatalos közlés szerint mindezzel a megszaporodott telefonos és internetes csalások ellen kívánnak a hatóságok fellépni. A minisztérium az új szabályozásnak köszönhetően könnyebb lesz nyomozati szempontból ellenőrzés alatt tartani, illetve felelősségre vonni a mobilos csalókat, felgöngyölíteni a visszaéléseket, miközben az arccal-névvel végzett számregisztrációval a távközlési felügyelet munkája is könnyebbé válik.

Az, hogy állampolgárok csak személyazonosságuk igazolásával vásárolhatnak mobiltelefont, egy sor országban – így Magyarországon is – bevett szokás, de az, hogy a vásárláskor kötelezően megadott adatokhoz a felhasználó arcának digitális lenyomatát is csatolni kell, mostanáig nem volt jellemző. A kínai szabályozás szigorodása természetesen nem túl meglepő, a lépés tökéletesen illeszkedik a digitális diktatúra kiépítésének láncolatába.

Mint arról korábban többször is írtunk, az ázsiai nagyhatalom vezetői jó ideje azon dolgoznak, hogy térfigyelő kamerák kiterjedt hálózatával, arc-, testtartás, sőt járásfelismerő algoritmusok segítségével minden egyes kínai állampolgár beazonosítható legyen. Aki nem hódol be a digitális elnyomó rendszernek, az kizárja magát a szociális rendszerből, nem utazhat szabadon, nem részesül azokból a társadalmi, gazdasági előnyökből és jutalmakból, amikből az államhoz lojális állampolgárok. (Venture Beat)