MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
Az idősebb nők védelmében

Az idősebb nők védelmében

hvg.hu

„Aki ma felkapott színésznő, az holnap középkorú és munkanélküli.”

A középkorú és idősebb színésznőkért szálltak síkra a neves brit művészek, akik azonnali cselekvést sürgetnek a nemek és korok egyenlősége terén a televíziózásban.

Több, mint száz színész és közéleti személyiség írta alá azt a nyílt levelet, amely jobb reprezentációt követel a 45 év feletti színésznőknek, forgatókönyvíróknak, riportereknek és műsorvezetőknek – írja a Guardian.

„Azért harcolunk, hogy garantáljuk, a mi generációnk lesz az utolsó mellőzött generációja a nőknek” – írják a művészek, akik szerint a férfi színészeket egész életükben ellátják szerepekkel, a női kollégáikon viszont „lejárati dátum” van.

Többek között David Tennant, a Testőr című sorozatból ismert Keeley Hawes, valamint A korona következő évadának Margit hercegnője, Lesley Manville is a nevét adta a kezdeményezéshez, amely nem csak a nők arányát emelné fel 50 százalékra a szórakoztató- és hírműsorokban, politikai témájú programokban, tévéfilmekben- és sorozatokban, hanem a fiatal és idős korosztálynak is egyenlő lehetőségeket biztosítana.

„A koruk miatti hátrányos megkülönböztetés, amely a nőket sújtja, egy meggyökerezett, idejétmúlt és ártalmas gyakorlat az iparban, amely figyelmen kívül hagyja annak a több millió nézőnek az akaratát, akik szívesen látnák, ha 45 év feletti nők mesélnének el egyes történeteket” – áll a levélben, amely azt is elítéli, hogy a nők elleni fizikai és mentális erőszakot bemutató hírekben előnyt élveznek a fiatal nőkkel történt esetek.

„Ez nem a művészi szabadság elleni támadás – szögezik le. – Csak arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a művészi döntések ürügyén milyen gyakran szorítják háttérbe az idősebb nőket.”