MENÜ
2024. május 4.
Mónika, Flórián
Az év gyógynövénye a vadgesztenye

Az év gyógynövénye a vadgesztenye

sokszinuvidek.24.hu

A vadgesztenye-kivonat tartós alkalmazása csökkenti az érfalak károsodását.

A győztes növénnyel úton-útfélen találkozhatunk idehaza, alkalmazása csökkenti az érfalak károsodását, javítja a vénák falának rugalmasságát.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya 2023-ban a vadgesztenyét választotta az év gyógynövényének – olvasható a Sokszínű vidék oldalán.

A társaság közleménye szerint a vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) Délkelet-Európában honos, Magyarországon dísznövényként ültetett fa, ami jól felismerhető barna, dió méretű magjairól, amiket gyógyászati célra alkalmaznak.

Korábban a növény levelét, kérgét is felhasználták a népi gyógyászatban, ám ezek mára visszaszorultak. A gyógynövény kivonatát tartalmazó krémek külsőleg, a kapszulák, tabletták pedig belsőleg alkalmazhatók a vénás keringési problémák enyhítésére, valamint ezek súlyosbodásának lassítására.

A vadgesztenye-kivonat tartós alkalmazása csökkenti az érfalak károsodását, fenntartja a vénák falának rugalmasságát, és enyhíti a panaszokat (nehézláb-érzés, ödéma, fájdalom).