MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Az Európai Bizottságnak feltűnt, hogy alacsony részvétellel zárult a Nemzeti Konzultáció

Az Európai Bizottságnak feltűnt, hogy alacsony részvétellel zárult a Nemzeti Konzultáció

magyarnarancs.hu , fotó: pestisracok.hu

Nem hatódtak meg az eredményétől.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szombaton, a Facebookra feltöltött videóban számolt be arról, hogy a megkérdezettek 97 százaléka elutasítja az unió Oroszország elleni szankcióit, amelyek a kormány szerint súlyos károkat okoznak. A felmérésben, aminek semmilyen jogi vonzata nincs, 1,4 millió ember vett részt – írja az Euronews.

A lap tudósítója Brüsszelben, az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján arról érdeklődött, hajlandó-e az EU teljesíteni a felmérésben résztvevők akaratát, és visszavonni az Oroszország elleni szankciókat.

Peter Stano szóvivő közölte, hogy értesültek a nemzeti konzultáció eredményéről, és a résztvevők alacsony számáról is.

Majd emlékeztetett arra, hogy az összes szankciós döntést a tagállamok hozzák egyhangúlag. Hozzátette, eddig kilenc szankciós csomagot fogadtak el a tagállamok, ők döntenek arról, milyen gazdasági büntetőintézkedések legyenek, és hogy mikor és milyen körben legyenek azok alkalmazva.

„Ezek azt tükrözik, hogy az unió Ukrajna mellett áll gazdaságilag, pénzügyileg és abban is, hogy nyomás alatt tartjuk Putyin rezsimjét a szankciók és a nemzetközi elszigeteltség által” – mondta a szóvivő. Szerinte a szankciók felülvizsgálata, módosítása, illetve az esetleges újabb szankciók elfogadása is a tagállamok kezében van.

Peter Stano azt is elmondta, hogy ha a magyar kormány módosítani szeretné a szankciókat vagy esetleg eltörölni azokat, akkor erről a 27 tagállamnak kell döntenie egyhangúlag, írja az Euronews.