MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Az EU-s tagországok egyetértenek: uniós digitális oltási igazolványra van szükség

Az EU-s tagországok egyetértenek: uniós digitális oltási igazolványra van szükség

index.hu

Angela Merkel: Még a nyár előtt jöhet az uniós digitális oltási igazolvány.

Még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni – mondta Angela Merkel csütörtökön Berlinben az Európai Tanács videókonferenciája után.

Az MTI szerint a német kancellár hangsúlyozta: egyelőre a vírus új, erősen fertőzőképes mutációinak terjedése áll a tagállamok figyelmének középpontjában. Különösen súlyos a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában, „de Magyarország is arról számolt be, hogy egy harmadik hullámmal terhes nehéz helyzetre számítanak” – fejtette ki.

UGYANAKKOR ABBAN IS MINDEN TAGORSZÁG EGYETÉRTETT, HOGY SZÜKSÉG VAN DIGITÁLIS OLTÁSI IGAZOLVÁNYRA – FŰZTE HOZZÁ ANGELA MERKEL.

Mint mondta, az EU-tagok önállóan, NEMZETI SZINTEN VEZETIK MAJD BE AZ ÚJÍTÁST, DE A TAGÁLLAMI IGAZOLVÁNYOK EGY UNIÓS SZINTŰ MEGOLDÁS RÉVÉN AZ EGÉSZ EU-BAN ÉRVÉNYESEK LESZNEK.

Így a digitális oltási igazolvánnyal szabadabban lehet majd utazni a közösségen belül, és az új megoldás lehet az alapja annak is, hogy az unión kívüli országokból érkezők beutazhassanak az EU-ba – részletezte.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új eljárás bevezetése egyáltalán nem jelenti azt, hogy csak az utazhat majd, akinek van digitális oltási igazolása. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban „semmiféle politikai döntés nincs még”.

A német kancellár szerint az oltási igazolvány bevezetésének lehetősége az alacsony átoltottsági arány miatt egyelőre „nem is téma, de elő kell készíteni”. A fejlesztés három hónapot vehet igénybe – ismertette Angela Merkel.