MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Az EU nem ismeri el a meghamisított választásokat

Az EU nem ismeri el a meghamisított választásokat

24.hu

Az államfő új mandátumának ugyanis nincs demokratikus legitimitása.

újságíró. 2020. 09. 24. 12:20Az EU tényként kezeli, hogy az augusztus 9-én tartott belarusz elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes. Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője ezzel indokolta, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök új mandátumának nincs demokratikus legitimitása.

Az állami hírügynökség idézi a főképviselő Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatát, amely szerint az EU nem ismeri el a választások „meghamisított” eredményét.

Szerinte Lukasenka szerdai beiktatása olaj volt a tűzre, tovább mélyíti a politikai válságot, szembemegy a fehérorosz emberek jelentős részének akaratával.

Borrell lenyűgözőnek és meghatónak nevezte a fehérorosz nép bátorságát, azt hogy a hatóságok brutális fellépése ellenére továbbra is békésen állnak ki demokratikus és az alapvető jogaik mellett. Az Európai Unió mellettük áll, támogatja, hogy nemzetközi megfigyelők részvételével tartsanak új, szabad választásokat.

Az unió álláspontja egyértelmű: a fehéroroszoknak joguk van arra, hogy új, átlátható és hiteles választásokon szabadon voksoljanak. A főképviselő ezért felszólította a belarusz hatóságokat, hogy azonnal hagyjanak fel az erőszakkal, feltétel nélkül engedjék el az összes őrizetbe vett tüntetőt, politikai foglyot. Az EU meggyőződése, csak a párbeszéd és az új választás jelenthet megoldást a súlyos válságra, amely miatt Brüsszel felülvizsgálja kapcsolatát Fehéroroszországgal.