MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Az EU-Bizottság elnökének csak a kanapén jutott hely

Az EU-Bizottság elnökének csak a kanapén jutott hely

hvg.hu

Csak egy kanapén jutott hely Von der Leyennek az EU és Törökország isztambuli találkozóján.

A török fővárosban járt kedden az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, valamint az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, hogy Recep Tayyip Erdoğan elnökkel egyeztessenek.

A találkozóra azonban csak két széket biztosítottak, Von der Leyennek a szófán jutott hely - számolt be a történtekről a Politico. Az Európai Bizottság elnöke a helyzetet látva a helyszínen készült videók alapján csak hümmögni tudott.

A brüsszeli lap - amely a kanapé angol megfelelője után "sofagatenek" nevezi az esetet - azt írja, hogy Michel is megdöbbent a helyzet láttán, de nem tette azt szóvá, és át sem adta a helyét Von der Leyennek.

Az Európai Tanács elnökének stábja azt nyilatkozta, hogy minden az érvényes protokoll szerint történt, mivel alapvetően Erdoğan és Michel találkoztak egymással, Von der Leyen csak kísérő volt. A törökök is azt mondták, hogy nem akartak ártani senkinek, és előzetesen az EU delegációja is megfelelőnek találta az előkészületeket, bár akkor nem volt szó az ültetésről a Bizottság szerint.

A Politico kiemeli, hogy annak viszont üzenete van, hogy a törökök Von der Leyennel szemben a török külügyminisztert ültették le egy másik szófára. A lap hangsúlyozza, hogy még nem tapasztaltak olyat, hogy bármely csúcstalálkozón ennyire más fogadtatásban részesítették volna a Bizottság és az Európai Tanács elnökét.

Az uniós vezető tisztviselők azután látogattak Ankarába, hogy az európai állam- és kormányfők két héttel ezelőtti virtuális csúcstalálkozójukon ismét az EU és Törökország kapcsolatának jövőjéről tárgyaltak. Von der Leyen a tanácskozás után azt mondta, hogy intenzív vitát folytatattak Recep Tayyip Erdoğan török államfővel, megpróbálták meggyőzni arról, hogy ne lépjen ki a nők és családon belüli erőszak felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezményből.