MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Az elmúlt század egyik leghangosabb természeti eseménye

Az elmúlt század egyik leghangosabb természeti eseménye

index.hu • fotó: .dw.com

NASA: ötszázszor erősebb volt a tongai vulkánkitörés, mint a hirosimai atombomba.

Az amerikai űrügynökség kutatói szerint a január 15-én, szombaton a Csendes-óceán Tonga-szigetei közelében található Hunga Tonga-Hunga Ha'apai szigeteken kitört vulkán ereje több mint ötszázszor erősebb volt a második világháború végén bevetett hirosimai atombombánál.

A NASA szerint tíz megatonnányi TNT felrobbanásának megfelelő mennyiségű energia szabadult fel a vulkán kitörésekor, többek között ezért járhatta körbe a Földet a kitörés okozta lökéshullám, és ezért érzékelhették Magyarországon is a nyomásváltozást. Az NPR-nak a Goddard Űrközpont vezető tudósa, James Garvin és az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata (USGS) geofizikusa, Michael Poland beszélt a vulkánkitörésről. A két tudós egyetért abban, hogy a szombati vulkánkitörés volt az elmúlt század egyik leghangosabb természeti eseménye.

A Krakatau 1883-as kitörése járt utoljára ekkora hanggal, magyarázta Poland. A két amerikai kutató és az Indexnek megszólaló magyar vulkanológus, dr. Harangi Szabolcs is egyetért abban, hogy hasonlóan nagy robbanás nem várható a közeljövőben, később azonban újabb kisebb kitörések következhetnek.

Tonga szigete továbbra is el van vágva a világtól, a víz alatti kommunikációs kábelek sérültek, a közeli reptereket pedig vulkáni hamu borítja. Az Új-Zélandról érkező felderítőgépek felvételei alapján látható, hogy a szigetek településeit hamu fedi, és a repülők felvételei alapján megállapították azt is, hogy legalább három halálos áldozata biztosan van a vulkánkitörés következtében kiindult cunaminak.

A vízfelszín alatt fekvő vulkán nyúlványaiként kialakult Hunga Tonga és Hunga Ha'apai szigeteit teljesen elpusztította a robbanás, mondja a NASA felvételeik alapján. A robbanás ereje a környező, idősebb szigetekben is kárt okozott. Bár a robbanóereje hatalmas volt, a kitörés maga kicsi, alig egy órán át tartott, az óceán miatt pedig a levegőbe kerülő füst és hamu is minimálisnak tekinthető egy ekkora vulkán esetén.

A beomlott kalderát és a vulkánt egyelőre műholdas felvételeken keresztül vizsgálják, amint ezek eredményei megvannak, drónos megfigyeléssel fogják folytatni a munkát. Garvin abban bízik, hogy még ebben az évben kutatók a helyszínre is utazhatnak, és biztonságosan megvizsgálhatják a vulkánt a helyszínen.