MENÜ
2021. február 25.
Géza
Az éj leple alatt benyújtották a választási törvény módosítását

Az éj leple alatt benyújtották a választási törvény módosítását

444.hu • fotó: hirlapszemle.hu

Lényegében ellehetetleníti az ellenzéki pártok koordinált jelöltállítását.

"Pártlistát az a párt állíthat, amely - legalább kilenc megyében és a fővárosban - legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított" - ez az egyik pont, amin a kormány 2020. november 10-én, a dátumbélyegző szerint 23:59 perckor T/13679. számon benyújtott javaslatával módosítanák az egyes választási tárgyú törvényeket (.pdf). A javaslat, melynek benyújtója Semjén Zsolt általánosügyi miniszterelnök-helyettes, előadója pedig Varga Judit igazságügyi miniszter, ezzel lényegében ellehetetleníti az ellenzéki pártok koordinált jelöltállítását.

A javaslat alapján ugyanis, ha az ellenzéki pártok nem akarnak egymás jelöltjeire jelöltet indítani, rákényszerülnek a közös listaállításra. Annak minden ódiumával, például azzal, hogy a pártlista bejutási küszöbe három vagy több párt közös listaállítása esetén már 15 százalék.

Varga Judit amúgy a kamupártokkal szembeni fellépéssel indokolta a törvénymódosítást, mondván annak célja, hogy "csak valós társadalmi támogatottságú pártok állíthassanak országos listát". Tény, hogy az elmúlt választásokon több kamupártnak is sikerült országos listát állítania, ám ennek oka aligha az volt, hogy csak 27 körzetben kellett egyéni jelöltet állítaniuk ehhez. Ha már, akkor sokkal inkább könnyítette a dolgukat a többes jelölés intézménye, vagyis hogy egy választópolgár több jelöltet és listát is ajánlhatott. Így eshetett meg, hogy a választásokon elinduló, az eredmények alapján minden valós támogatottságot nélkülöző pártok jellemzően ugyanazokban az egyéni választókörzetekben állítottak elegendő számú jelöltet a listaállításhoz.