MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
„Az álmok után: merek dacolni a károkkal

„Az álmok után: merek dacolni a károkkal"

hvg.hu

Megvan, melyik magyar képzőművész mutatkozhat be az 59. Velencei Biennálén 2022-ben.

A Velencei Biennále vezetése a világjárvány miatt kialakult rendkívüli helyzet miatt elhalasztotta az építészeti és a képzőművészeti biennálét is. Előbbit jövőre, utóbbit két év múlva rendezik meg.

Hogy az 59. képzőművészeti szemle magyar pavilonjában ki állíthat ki 2022-ben, arról döntött most a Ludwig Múzeum igazgatója, Fabényi Júlia által felkért szakmai zsűri, amely a tizenöt érvényes pályázat közül Zsikla Mónika kurátor és Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című pályázatát nyilvánította nyertesnek - írja az Új Művészet.

Mint emlékeztet a lap: hosszú idő telt el, mire újra magyar kiállítója lett az országunknak dedikált velencei pavilonban.

Keresztes Zsófia alkotása mozaikokkal borított, amorf, szürreális szobrokból fog állni.

A leírás szerint "a pavilon terét egyetlen egészként kezelő, építészet, szobrászat és iparművészet határán mozgó, jellegzetesen női nézőpontú installációja önmagunk megismerésével és az emberi kapcsolatokkal foglakozik és a képzelet tájain tesz belső utazást, melyhez többek között Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéből merített inspirációt. (...) Formavilága egyszerre idézi a szürrealizmust és a századforduló organikus építészetét, de a 21. század technikai megoldásaival dolgozik, és saját korának problémáit és életérzését jeleníti meg."