MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Az akkumulátorfeldolgozót ellenőrizték, rosszul lettek

Az akkumulátorfeldolgozót ellenőrizték, rosszul lettek

atlatszo.hu/ Zách Dániel

Rosszul lettek a kormányhivatal ellenőrei, amikor kivonultak a bátonyterenyei akkumulátorfeldolgozóba.

Súlyos szabálytalanságok egész sorát követte el az utóbbi években a SungEel Hitech Hungary Kft. nevű dél-koreai cég, amelynek Szigetszentmiklóson és Bátonyterenyén működő üzemeiben a legalapvetőbb technológiai előírásokat is rendszeresen megszegték. A hatóságok többször megbírságolták a céget, amely ennek ellenére nem változtatott érdemben a működésén, írja hosszú cikkében az Átlátszó.

Az oknyomozó portál írásából kiderül, hogy a SungEel szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó üzeme rákkeltő anyagokkal veszélyeztette az ott dolgozók és a környéken élők egészségét. Ugyanitt előzőleg halálos baleset is történt, ám tovább folytatódtak a szabálytalanságok. A cég másik, bátonyterenyei telepén szintén súlyos állapotok uralkodnak, ez utóbbiban több száz tonna akkumulátormegsemmisítésből származó, engedély nélkül tárolt hulladékot találtak az ellenőrök egy március végi ellenőrzésen. A cikk szerint a kormányhivatalnokok erős oldószerszagot éreztek, és magukon bőr- és nyálkahártya irritációt is tapasztaltak, mielőtt 31,5 millió forintra megbüntették az üzem tulajdonosát.

Mint a cikkből kiderül, ebben a 2021-ben megnyitott üzemben elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait dolgozzák fel, a telephely kapacitása évi 28 ezer tonna, és a felépítésére költött 9,3 milliárd forintból 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a kormány.