MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Az ágyúgolyófa, ami alatt tartózkodni életveszélyes is lehet

Az ágyúgolyófa, ami alatt tartózkodni életveszélyes is lehet

termeszeti.hu

A „Vigyázat, ágyúgolyó potyogás!" felirat nem ritka az ilyen fák tövében.

Igazi botanikai kuriózum az ágyúgolyófa (Couroupita guianensis), ami a fazékfafélék családjába tartozik. A látványos, örökzöld növényt a világ számos részén megcsodálhatjuk a botanikus kertekben. Nevét hatalmas, gömbölyű, az ágyúgolyóhoz hasonlatos gyümölcseiről kapta. A hatrekeszű toktermés fás héjú, 5-24 cm átmérőjű. Egyetlen fán akár 202-300 golyó is érhet.

Amikor a termés megérik, lehullik a fáról, ami veszélyes, akár komoly sérüléseket is okozhat. Éppen ezért a ’Vigyázat, ágyúgolyó potyogás!’ felirat nem ritka az ilyen fák tövében.

A földre érve felreped a gigantikus golyó, kisebb robbanó vagy puffanó hang kíséretében.

Noha úgy tartják, hogy az ágyúgolyófa Dél-Amerika északkeleti részének őserdeiből származik, egyes ősi indiai feljegyzések szerint Indiában már 2-3 ezer éve ismert volt, így vélhetően Indiában is őshonos. Utóbbi országban szentként tisztelik, templomok mellé is ültetik.

Az ágyúgolyófa rózsaszín virágai is különlegesek, nem csak azért, mert a csupasz szárakon fejlődnek, de azért is, mert a porzótáji szerveződés nagyon egyedi.

Rengeteg porzója van, ezek egy része csuklyaszerűen rendezetlen, lilásbíbor, más része viszont világos színű, koncentrikusan rendezett.

A termés egy esztendő alatt érik be, hamar elszíneződik és kellemetlen bűzt áraszt. Ennek ellenére egyes állatok fogyasztják.

Forrás: www.amusingplanet.com