MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Ausztriában akár 1,1 millió forintnyi bírságot is kaphat, aki nem hajlandó oltatni

Ausztriában akár 1,1 millió forintnyi bírságot is kaphat, aki nem hajlandó oltatni

penzcentrum.hu

Minden 18 év felettinek be kell oltatnia magát, különben büntetésre számíthat.

A döntés már novemberben megszületett, amikor a negyedik koronavírus-hullám idején 10 napra teljesen le kellett zárni Ausztriát, a kancellár akkor elnézést kért az oltottaktól, az oltatlanokat hibáztatva a szigorú intézkedések miatt.

A szabályozás február elején lép életbe annak ellenére, hogy az országos oltási jegyzékben a kivételek rögzítéséhez szükséges technikai megoldások legkorábban csak áprilisban lesznek elérhetőek.

Három lépcsőben vezetik be

Az első fázisban február elejétől március 14-ig mindenkit írásban tájékoztatnak az oltási kötelezettségről.
Ezután határidő megjelölésével felszólítják azokat az oltatlanokat, akik nem tartoznak a kivételek közé (például a várandós nők és azok, akik orvosi okokból nem oltathatják be magukat), hogy pótolják a mulasztásukat.
A harmadik fázist akkor léptetik életbe, ha a járványhelyzet indokolja, ekkor már automatikusan bírságolni fogják az oltatlanokat. A tervezett büntetés 600 és 3600 euró (azaz nagyjából 186 ezer és 1,1 millió forint) között lesz.
A törvényjavaslatot hétfőn vitatja meg a parlament egészségügyi bizottsága, majd a tervek szerint csütörtökön szavaz róla az osztrák törvényhozás.