MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Atlantic: Bármi is lesz az elnökválasztás eredménye, a populizmus köszöni, jól van

Atlantic: Bármi is lesz az elnökválasztás eredménye, a populizmus köszöni, jól van

hvg.hu

Bár úgy néz ki, hogy Trump alulmarad a Fehér Házért folyó küzdelemben, a populizmus azonban nem került két vállra.

Sőt az eredmény inkább azt mutatja, hogy nagyon is életképes ez a megosztó politikai irányzat, és nem csak Amerikában – írja a több mint 160 éves tengerentúli politikai hetilap, a The Atlantic.

A polgárok nem csupán Trumpról nyilvánítottak véleményt, a választás egyben teherpróbát jelentett világszerte a populizmus számára, miközben tarol a járvány, amely lidércnyomás az illiberális pártok számára, hiszen alátámasztja, milyen fontos a szakértelem, ugyanakkor háttérbe szorítja az olyan jól fizető koncot, mint pl. a bevándorlás.

Az amerikai elnök ezzel együtt képes volt a korábbihoz hasonló kampányt elővezetni, azaz kirohant a „mély állam” ellen, ostorozta a szakértőket és simán átlépett olyan demokratikus elveken, mint a hatalom békés átadása. Vagyis nem igazolódott be, hogy a politikai demagógia kérészéletű, és hogy a populisták lebőgnek, amint hatalomra kerülnek, mert alkalmatlanok a kormányzásra. Mi több, képesek kívülállóként beállítani magukat, miközben valójában részévé váltak az általuk hevesen támadott elitnek.