MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Átalakítaná a választási törvényt a kormány

Átalakítaná a választási törvényt a kormány

24.hu

A változtatás az önkormányzati választást megelőző egyéves időszakra vonatkozik.

A kormány átalakítaná a választási törvényt: az Országgyűlés törvényalkotási bizottságához benyújtott törvénymódosító javaslat szerint időközi választás helyett a választási lista alapján adhatna képviselőt az a párt, amelyik addig a mandátum birtokosa volt, írja a Magyar Nemzet.

A változtatás az önkormányzati választást megelőző egyéves időszakra vonatkozik. A tízezer lakosúnál nagyobb településeken pedig az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kellene állítania egy pártnak, ha kompenzációs listát akar állítani.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságához benyújtott, a Magyar Nemzet birtokába jutott törvénymódosító javaslat szerint az önkormányzati választás tavaszi időpontjához igazítaná a részletszabályokat a kormány.

Az eljárási szabályok eddig az őszi választáshoz képest határozták meg, hogy meddig lehet időközi választást tartani. Ez módosulna, tekintettel arra, hogy korábban arról döntött a parlament: az európai parlamenti választással egyidejűleg lesznek az önkormányzati választások 2024-ben.