MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Árulkodó illat

Árulkodó illat

senior.hu

Medvehagyma vagy gyönyvirág: így különböztessük meg őket biztonsággal.

Tavasszal medvehagyma-illatban úszik az erdő, sokan kerekednek fel ilyenkor, hogy teleszedjék a kosarukat a zöld levelekkel. Általában csak később, májusban bújik ki a gyöngyvirág, de ez egyáltalán nem törvényszerű: gyakran előfordul, hogy mindkét növény egyszerre jelen van akár a kertekben, akár vadon, az erdőben! Virágzó állapotban aligha keverhetők össze, azonban a levelek igen hasonlóak. Igaz, a medvehagymának dörzsölésre jellegzetes, fokhagymához hasonló illata van!

A medvehagyma a kertben ültetve is terjed. Nem kedveli a tűző napot, inkább félárnyékos helyre, bokrok, sövények alá ültessük. Még a gyenge fényellátottságú lombhullató erdő aljnövényszintjén is terjed, beborítva az egész területet. A leveleket érdemes zsengén szedni, mielőtt a virágok megjelennek, ekkor még frissek, finomak.

 

A medvehagyma február-márciusban már bújhat, amikor a lombhullató erdei fák még nem hoznak leveleket. Mivel nedves talajt igényel, gyakran a patakparti, jó vízellátottságú erdőkben jelenik meg. Gyűjtésénél ügyelnünk kell bizonyos szabályok betartására: természetvédelmi területen nem szüretelhető, fejenként naponta max. 2 kg a megengedett adag.

A gyöngyvirág általában április közepétől jelenik meg, és ez a növény is a lombhullató erdők aljnövényzetében él. Mivel ebben az időben még a medvehagyma levelei is a területen lehetnek, ügyelnünk kell az azonosításra, ugyanis a gyöngyvirág levelei rendkívül mérgezőek!

A gyöngyvirág harangocska alakú fehér virágait könnyű megismerni (a medvehagymáé is fehér, de ernyő), azonban a leveleket nehezebb elkülöníteni a medvehagyma leveleitől. A gyöngyvirág levelei nem illatosak és nem egyesével nőnek, mint a medvehagymáé, hanem 2-3 levél együtt. A gyöngyvirág levelei rövidebbek és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak; virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek és édes illatúak.

 

A két növény gyökereik is jól elkülöníthetek: a gyöngyvirág vízszintesen terjed rizómákkal, míg a medvehagyma egy kis hagymával rendelkezik, ebből nőnek lefelé, szinte függőlegesen a gyökerek. Ha bizonytalanok lennénk, mindenképpen dörzsöljük meg a leveleket, ez a legjobb határozó!