MENÜ
2024. árpilis 24.
György
AR-szemüveges hadikutyák az USA-ban

AR-szemüveges hadikutyák az USA-ban

gyartastrend.hu

Az eszközt az amerikai hadsereg számára egy Command Sight, Inc. nevű cég fejlesztette ki.

Nem újdonság, hogy például robbanóanyagok felkutatásához a világ hadseregei kutyák segítségét is igénybe veszik. Ilyenkor általában egy kísérőre is szükség van, aki azonban csak viszonylagos közelségből tudja leadni az állatok számára az utasításokat.

Tekintve, hogy az emberek nem képesek kiszimatolni a bombákat, nagyobb az esélye, hogy egy rossz mozdulattal működésbe hozzák őket, vagy a terepi munkák hosszadalmas elvégzése közben az ellenség célkeresztjébe kerülnek. Úgy néz ki, hogy speciális, kutyákra optimalizált kiterjesztett valóság (AR) szemüvegekkel ezek a nehézségek áthidalhatók. A realitásra kifeszített virtuális információkkal az ebeket távolról is irányítani lehet.

Az eszközt az amerikai hadsereg számára egy Command Sight, Inc. nevű cég fejlesztette ki.

A US Army hivatalos honlapja szerint a szemüveg alkalmas arra, hogy digitális vizuális jelzésekkel kommandírozza az ebeket, és az állatok elé terülő látvány figyelemmel kíséréséhez egy kamerával is fel van szerelve. A jelenlegi prototípus egy, a kutyák szemének védelméhez jelenleg is használt szemüvegre építkezik, szóval legalább a viseletéhez nem kell hozzászoktatni az ebeket.

A kukker jelenlegi verziója még vezetékes, de állítólag pár éven belül a tömeggyártásra kész, kábelmentes változat is elkészülhet.