MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Anna, a kalandor

Anna, a kalandor

spiegel.de

Tavaly mezítláb gyalogolt 3800 kilométeren át, a Shetland-szigetektől Londonig.

Az USA összes államán keresztül kerékpározott 18 ezer kilométert megtéve, ami hét hónapig tartott. Új-Zélandon egyedül futott egy 14 kilós csomaggal a hátán, délről északig teljesítve háromezer kilométert, és 9000 kilométert tekert az Andokban. Anna McNuff 35 éves Glaucesterben él, és a gyermekeknek írt könyvet, mert számukra bármi lehetséges. Sportcsaládban született, evezős olimpikonként azonban más utat követ: saját kalandokat választva, fizikai kihívásokkal, világot lát. Útjairól, kalandjairól szóló könyve: „100 kaland, amelyet meg kell tapasztalnod, mielőtt felnőnél.” Nem csak extrém dolgokról van szó, akár lakóhelyünk közelében is kipróbálhatunk új dolgokat: éjszakázzunk a szabadban, keressük meg a legmagasabb pontot, utazzunk el nagyszüleink szülőhelyére…


Persze a világjárás és a kalandokkal teli életveszélyeket is hordoz, sok nehézséggel kellett szembenéznie az évek során. Egyik legnehezebb útján, miközben Nagy-Britanniát szelte át gyalogszerrel, belelépett egy üvegdarabba, a seb elfertőződött és két hétig szünetet kellett tartania. Felépült, de elveszítette a kedvét, november volt, hideg és szürke idő, „csak a kanapén akartam ülni és húspástétomot enni”– idézi fel. Vagy dokumentálta azt is, amikor az Új-Zélandi pusztában megsérült a bokája, sírt és átkozódott, nehezen vonszolta tovább magát. Aztán a következő napon új szemmel nézett magára. Van egy mókás, élénkszínű „egyszarvús” nadrágja, amit „csodatévőnek” tart. Felveszi, és eszébe jut: mit szomorkodsz, örülj, hogy itt lehetsz!

Más perspektíva, irigylésre méltó életfelfogás, amit soha nem késő elsajátítani. Sokkal többre vagyunk képesek, mint gondolnánk, csak a fantázia szab határt, vallja Anna a Der Spiegel cikkében, és éppen ezért mondhatjuk, hogy a kalandor könyve felnőtteknek is szól. Egyelőre csak angolul jelent meg.