MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Angelina Jolie lett az „afgánok hangja”

Angelina Jolie lett az „afgánok hangja”

hvg.hu

Két nap alatt több mint 7,5 millió követőt szerzett az Instagra

Angelina Jolie szombaton indította el a hivatalos Instagram-oldalát, amelyet azóta több mint 7,5 millióan követnek. Eddig összesen két bejegyzést tett közzé, mindkettő az afgán helyzetre reagál.

Az első egy kézzel írt levél, amit egy Afganisztánban élő tizenéves lány küldött neki. Ebben a lány arról ír, hogy mennyire fél attól, hogy a tálibok elveszik azokat a jogokat, amelyek eddig adottak voltak a számára, így majd nem járhat iskolába és nem mehet dolgozni sem.

Jolie, aki egyébként az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottja, a levél mellé azt írta, azért regisztrált az Instagramra, mert szeretne segíteni az Afganisztánban élőknek, akik egyre kevésbé képesek arra, hogy a közösségi médiában szabadon kifejezhessék magukat.

„Azért jöttem az Instagramra, hogy megosszam az ő történeteiket és mindazok szavait szerte a világon, akik az alapvető emberi jogaikért küzdenek.”

Az Instagramján az afgán lány levelén kívül még egy bejegyzés szerepel. Ebben azt írja a színész, hogy azért kezdett el dolgozni kitelepített emberekkel, mert szenvedélyesen hisz az emberi jogokban. „Nem jótékonykodásból, hanem mély tiszteletből azok iránt és családjuk iránt, akik nagyon sok mindent legyőztek, a sok üldöztetés, egyenlőtlenség és igazságtalanság ellenére.”

Felhívja a figyelmet arra, hogy ma a világ lakosságának 1 százaléka – 82,4 millió ember – kényszerül elhagyni a hazáját, az a szám majdnem kétszer annyi, mint egy évtizeddel korábban.