MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Amerikai álom

Amerikai álom

hvg.hu

Gmoser Ilona ékszereket készít a végtermékből. Állítja: óriási a kereslet.

A jávorszarvas kiszárított ürüléke révén gazdagodott meg egy vajdasági magyar nő. A sikeres vállalkozó, Gmoser Ilona Alaszkában él, ahol hatalmas kultusza van a jávorszarvasnak: egy életnagyságú plüsst nagyjából kétmillió forintért lehet megvásárolni.

Aztán észrevettem, hogy ezek az állatok bejárnak az emberek kertjeibe potyogtatni, mire megvilágosodtam: miért ne lehetne kiszárítani az ürüléküket, majd ékszert gyártani abból?” – mesélte a nő, aki a kiszárított ürüléket kilakkozta, majd befestette, és nyakláncot, fülbevalót, karácsonyfadíszt formázott belőle.

A nő állította, hogy a szuvenírboltok egymás után kezdték felvásárolni a különös termékeit, lassacskán pedig a konkurencia is megjelent. „Aztán megesett, hogy az egyikőjüket egyszer én magam segítettem ki. Kifogyott az alapanyagból, úgyhogy eladtam neki egy vödörrel 100 dollárért, közel 31 ezer forintért” – mesélte. A magyar nőnek idővel maszek megrendelései is érkeztek, az egyik legfurcsább kérés pedig az volt, hogy készítsen díszt egy esküvői torta tetejére.

Az üzlet idővel úgy berobbant, hogy Ilona egy kisebb vagyont halmozott fel, melyből két házra is telt. Sikerét úgy foglalta össze:

Úgy hiszem, sikerült megélnem az amerikai álmot, hiszen itt még sz*rból is lehet várat építeni”.