MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Algoritmussal fejezték be Beethoven félbehagyott, X. szimfóniáját

Algoritmussal fejezték be Beethoven félbehagyott, X. szimfóniáját

hvg.hu

A mesterséges intelligencia több mint 2 millió hangjegyet komponált a zeneszerző stílusában.

Nemzetközi szakértők segítségével 730 nap alatt készült el és vált elérhetővé a nagyvilág számára az eddig csupán vázlatokban létező zenemű. Bemutatóját tavaly, a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, de most műsorra tűzik, és egy budapesti eseményt is szerveznek hozzá.

Beethoven életének utolsó éveiben egy újabb zenemű írásába kezdett, 1827-ben bekövetkezett halála miatt befejezni azonban már nem volt lehetősége, csupán a vázlatokig jutott az azóta is sokak fantáziáját megmozgató „befejezetlen mű” – emlékeztet közleményében a Telekom. A vállalat úgy kapcsolódik a témához, hogy a zeneszerző születésének 250. évfordulója apropóján a Deutsche Telekom kezdeményezésére döntött úgy egy nemzetközi tudósokból, zeneszerzőkből, zenetörténészekből és technológiai szakemberekből álló csoport, hogy tesz egy próbát, mesterséges intelligencia (MI) bevonásával a meglévő dallamkezdeményekből befejezi a darabot. Az ember és technológia közös munkájának eredményeként 2020-ra megszületett szimfóniát – melynek premierjét tavaly áprilisról őszre, majd idénre halasztották a járvány miatt – idén októberben mutatják be Bonnban, Beethoven szülővárosában.

A Telekom szerint 730 nap alatt megszületett alkotáshoz az MI a zeneszerző teljes életművét, sőt, kreatív alkotási módszerét, stílusjegyét is megtanulta, ennek köszönhetően még a klasszikus zenében járatosak számára is olyan a hangzása, mintha eredeti Beethovent hallgatnánk. A rendszer fejlesztése Ahmed Elgammal és Mark Gotham nevéhez köthető, akik a zenét a nyelvhez hasonlították, ezen elv alapján tökéletesítették az algoritmust.

A mű létrejöttében azonban az emberi tényező sem elhanyagolható, ismeri el a vállalat közleménye, már csak azért sem, mert az MI által komponált szekvenciák monoton, gépies hangzását valahogy élettelivé kellett varázsolni. A darab elkészülte után Walter Werzova osztrák zeneszerző feladata volt, hogy lelket vigyen a zenébe, többek között a tempóváltások segítségével.

Beethoven műve nem az első kreatív produktum, amit mesterséges intelligencia hozott létre. Schubert és Mahler befejezetlen darabjainak teljes változatát, Beatles-dalokat, sőt, képzőművészeti alkotást is köszönhetünk már gépeknek.

A Magyar Telekom az október 9-ei bonni bemutatót követően egy hazai eseményt is szervez. Október 13-án, Veiszer Alinda vezetésével szakértői beszélgetés keretében enged betekintést a Beethoven X projekt mögé Bősze Ádám zenetörténész, Szertics Gergely, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium partnerkapcsolati vezetője, valamint Szabó Béla, a Magyar Telekom márkakommunikációs igazgatója segítségével. A gépi zeneszerzés kulisszatitkaiba Nagyfi Richárd, a Cambridge Mobile Telematics AI szakértője vezeti be a közönséget keynote előadásával. A szakmai programok között Rohmann Ditta és Berecz Mihály duója szólaltatja meg a zeneszerző klasszikusait, majd az estet egy rövid vetítés zárja Cameron Carpenter világhírű orgonista, valamint a bonni filharmonikusok közreműködésével megszólaló X. szimfóniából.

Az Algoritmusok finomra hangolva – Beethoven X: A befejezetlen szimfónia digitális útja című eseménynek a Budai Vigagó (Hagyományok Háza) ad otthont. A részvétel ingyenes, de regisztrálni szükséges.