MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Aki kérte, annak postázzák

Aki kérte, annak postázzák

napi.hu

Szja-bevallás: negyedmillió adózónak kell most figyelnie.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkezdte a papíralapú szja-bevallási tervezetek postázását, ezt idén mintegy 225 ezer ember kérte. Azok is számíthatnak levélre, akiknek a tervezete a munkáltatók téves adatszolgáltatása miatt felülvizsgálandó, befizetendő vagy visszaigényelhető adót tartalmaz.

Az szja-bevallási tervezetük postázását április 15-éig kérhették azok, akiknek nincsen KAÜ-azonosítójuk (Központi Azonosítási Ügynök, azaz az elektronikus ügyintézéshez szükséges azonosító). A telefonos, az sms-es, a webűrlapos, a postai és a személyes igényléssel idén mintegy 225 ezren éltek - írja az adóhivatal közleményében.

A tervezeteket a NAV folyamatosan postázza az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címükre. Azok is számíthatnak levélre, akiknek a tervezete a munkáltatók, kifizetők hiányos vagy téves adatszolgáltatása miatt felülvizsgálandó vagy befizetendő, visszaigényelhető adót tartalmaz.

A postai csomag minden esetben tartalmaz

  • egy rövid, személyre szabott tájékoztatót,
  • az adóbevallási tervezetet,
  • az 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozatot (20EGYSZA),
  • és az annak visszaküldésére szolgáló válaszborítékot,
  • egy kiegészítő nyilatkozat azok, akiknek a tervezete visszaigényelhető vagy befizetendő adót tartalmaz.

Akik egyetértenek a postán kapott tervezettel és kiegészítő nyilatkozatot nem kapnak, nincs további teendőjük. A tervezetet nem kell visszaküldeniük, az a május 20-ai bevallási határidővel automatikusan bevallássá válik.

A kiegészítő nyilatkozatot kell csak visszaküldeni

Ha a tervezet visszaigényelhető adót tartalmaz, elég a kiegészítő nyilatkozatot aláírva visszaküldeni a NAV-hoz, amelyen az adózó kiválaszthatja, hogy a visszajáró összeget postán vagy átutalással kéri. A nyomtatvány kitöltésével és visszaküldésével válik a bevallási tervezet érvényes bevallássá, a visszaigényelt összeget a NAV a beérkezéstől számított 30 napon belül utalja ki - közölte a NAV.

Részletfizetést is lehet kérni a befizetésre

Ha a bevallásban szerepel fizetendő személyi jövedelemadó vagy fizetendő szociális hozzájárulási adó, és ezek együttes összege nem több mint 500 ezer forint, akkor – az egyéni vállalkozók és az áfás magánszemélyek kivételével – akár 12 havi pótlékmentes részletfizetés is kérhető idén, amit a bevallásban vagy a kiegészítő nyilatkozatban kell jelölni. Az első részlet befizetésének határideje 2021. május 20. - hívja fel a figyelmet a NAV.

Az őstermelőknek a szochót kell bevallani

Az egyéni vállalkozók, az áfás magánszemélyek és az őstermelők a tervezet adatainak felhasználásával készíthetik el legkönnyebben bevallásukat a 20SZJA jelű nyomtatványon. Az őstermelőknek a szociális hozzájárulási adót az szja-bevallásban kell bevallaniuk. Ha a mezőgazdasági őstermelő e tevékenységből származó bevétele 2020-ban nem haladta meg a 600 ezer forintot, akkor elegendő ezt a kiegészítő nyilatkozaton jelölnie és visszaküldenie, 20SZJA jelű bevallást nem kell benyújtania.

Ezt kell tenni, ha nem ért egyet az adatokkal

A papíralapú tervezeten nem lehet az adatokat módosítani, ezért a legjobb és leggyorsabb megoldás, ha az adózó ügyfélkaput nyit, és a szerkesztést, benyújtást a webes felületen végzi el. Aki nem szeretne ügyfélkaput nyitni, és nem ért egyet a tervezetben szereplő adatokkal, annak a 20SZJA jelű bevallást kell benyújtania 2021. május 20-áig a NAV-hoz.