MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Afrikában kevésbé pusztít a járvány – vajon miért?

Afrikában kevésbé pusztít a járvány – vajon miért?

hvg.hu

A vártnál hatékonyabban reagáltak a járványra.

A koronavírus lassabb terjedésében sajátos körülmények is szerepet játszhatnak, ezekből az egyik, hogy Fekete-Afrika lakóinak átlagéletkora fele annyi, mint az európaiaké.

Katasztrófát jósoltak a szakértők Afrikában, amikor a Kínából az év elején útjára indult új koronavírus elérte Ázsia többi részét, Európát és az USA-t, kifejtve pusztító hatását. A szinte alig létező közegészségügy, a tesztelés hiánya és a túlzsúfolt nyomornegyedek alapján úgy vélték, a világ legszegényebb földrészén hamar tarol és sok áldozatot követel a járvány. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt feltételezte, hogy Afrikában a vírus az év végére akár 300 ezer embert is megölhet. A hétvégi adatok alapján a kontinensen eddig valamivel több mint 41 ezren vesztették életüket a járványban.

Az esetszám több mint 1,7 millió volt, ami 2,4 százalékos halálozási rátát mutat. Ez az adat az USA-ban 2,9, Európában 4,5 százalék. Szakértők persze rámutatnak arra, hogy Afrikában a koronavírus okozta sok halálesetet valószínűleg nem azonosítanak, illetve nem a járványnak tulajdonítanak. A kontinens egyik legfejlettebb országában, Dél-Afrikában a nem erőszakos halálesetek száma május elejétől július közepéig 59 százalékkal volt magasabb, mint a korábbi évek átlaga. Ami alapján feltételezhető, hogy a vírusban meghaltak száma több, mint amennyit a hivatalos statisztikák feltüntetnek.