MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Aduász a kormány kezébe

Aduász a kormány kezébe

telex.hu / Nyilas Gergely / fotó: hvg.hu

A kormány elvonhatja a szolidaritási összeget, akkor is, ha az önkormányzat vitatja annak jogosságát.

 

A státusztörvény után Novák Katalin aláírta azt a salátatörvényt is, amelyben a központi költségvetés megalapozását célzó jogszabály is helyet kapott – írta a 24.hu. A stabilitást sugárzó név olyan szabályozást takar, amellyel a kormány könnyedén elvonhatja a megemelt szolidaritási összeget, akkor is, ha az önkormányzat vitatja annak jogosságát.

Budapest esetében ennek nyomán 25 milliárd forintot emelt le a főváros számlájáról, miután a fővárosi önkormányzat 33 milliárdot kifizetett, ám a fennmaradó részt törvénytelennek tartotta.

„Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy ha nem fizetünk az államnak, akkor az egyszerűen leveszi a pénzt a számlánkról, mint ahogy ez tegnap meg is történt. De mondjuk ki: ez nem más, mint egyszerű rablás” – írta Karácsony Gergely.

A kormány döntése nyomán az önkormányzatok szolidaritási adót fizetnek, az adó folyamatosan növekszik: 2024-ben ez Budapest esetében már 75 milliárd forint lesz.

A Novák által aláírt jogszabály nyomán meg lehet vonni az önkormányzatoktól az állami támogatásokat olyan mértékben, amilyen mértékben az államkincstárnak tartoznak. Azaz, „ha Budapest nem fizeti be a többszörösére emelt szolidaritási adót Orbánnak, elvehetik akár a BKV állami támogatását is” – közölte még a törvény elfogadása előtt a DK-tól Gy. Németh, aki a Törvényalkotási Bizottság tagja.

Így tehát a főváros nem kapja meg a pénzt a kormánytól a trolibeszerzésekre, ötmilliárd közelében van több kormányzati intézmény tartozása a főváros felé, Budapest nem kapta meg a rezsitámogatást és a Lánchíd felújításához szükséges összeget sem utalták át a fővárosnak.

Erre most már nem is kerül sor, a köztársasági elnök aláírásával szentesített törvénnyel ugyanis a megemelt – és bármikor könnyedén emelhető – szolidaritási adóból annyival kevesebbet von el az állam, amennyi fizetési kötelezettsége lenne az önkormányzat felé.