MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Adózzanak a gazdagok

Adózzanak a gazdagok

telex.hu

A gazdagok megadóztatására buzdító feliratot viselt a hátán egy politikus a Met-gálán.

Alexandria Ocasio-Cortez, a Demokrata Párt balszárnyához tartozó amerikai kongresszusi képviselő elment a Met-gálára, de egy olyan fehér estélyit vett fel, aminek a hátára hatalmas betűkkel az volt felírva, hogy

TAX THE RICH,

azaz a gazdagok megadóztatására buzdított egy, a szupergazdagok fényűzéséről szóló gálán. Az ilyen eseményeken a híres emberek általában élő reklámfelületként funkcionálnak a legnagyobb divatmárkák és tervezők számára, akik adott esetben nemcsak ingyen biztosítják a ruhájukat, de akár még fizethetnek is azért, hogy azt viseljék. A demokrata politikus ezúttal a divatreklám mellett megtalálta annak a módját, hogy politikai kampányolásra is használja a saját testét, ha már hirdetőtábla lett belőle.

Az AOC-ként is emlegetett képviselőtől egyáltalán nem áll távol az a fajta politikai influenszerkedés, ami az USA-ban radikálisan baloldalinak számító eszméket a közösségi média erejét kihasználva hirdeti, akár a saját életének eseményein keresztül is. Amikor minden idők legfiatalabb kongresszusi képviselője lett, akkor például nyíltan beszélt arról, hogy nincs elég pénze ahhoz, hogy Washingtonba költözzön. Ő az a politikus, aki a programja szerint küzd a klímaváltozás ellen és az általános egészségbiztosításért, miközben a sminkrutinját a Vouge videójában utánozzák tinilányok, és milliók követik élőben az Instagramon, amikor főzés közben ismerteti a politikai programját, vagy amikor népszerű streamereket gyilkol le egy játékban.

A mostani megjelenése heves vitákat váltott ki a közösségi médiában. Sokan felrótták neki, hogy képmutató, és csak azért viselte a feliratot a hátán, hogy legitimálja, amikor egy fényűző eseményen bulizott azzal az elittel, aminek a tagjait elvileg megadóztatná. Mások viszont úgy értelmezték a MET-gálán való szereplését, hogy azzal a gazdagok megadóztatásának az üzenetét nemcsak láthatóvá, de divatossá is tette.

Ocasio-Cortez az Instagramon azt írta: New York megválasztott tisztségviselőit rendszeresen meghívják a Met-gálára, idén ő volt az egyik a sok tisztségviselő közül, és azért ment el, mert New York-i képviselőként felelős a város kulturális eseményeinek felügyeletéért. A kölcsönzött ruháját egyébként egy fekete bevándorló nő, Aurora James tervezte, akinek a márkája AOC szerint a brooklyni bolhapiacról indult.