Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Ablak amely, hűt és fűt

Ablak amely, hűt és fűt

octogon.hu

Gutai Mátyás kutatásai bizonyították, hogy különleges ablaktechnológiájával nem csak a fűtésszámlán lehet spórolni.

A Tokiói Egyetemen mesterfokozatot szerzett Gutai Mátyás annak az ablaktechnológiának a feltalálója, amelynek lényege, hogy az üvegek közt víz áramlik. Nem csak praktikus fejlesztésről van szó, az eddigi eredmények mind azt mutatják, hogy az ötlet szezononként komoly megtakarítást jelenthet a két- (Low-E), de még a háromrétegű üveghez képest is.

A találmány részleteit az octogon.hu ismertette. E szerint a vízablak télen és nyáron is működik, ugyanis az egyik esetben hűt, a másikban pedig fűt. A technológia fontos eleme a tárolótartály, amely az ablakban lévő vizet áramoltatja. Ha a folyadék felmelegszik, egyből a tartályba kerül, a panelek közé pedig újból hideget folyatnak.

Ha a kinti hőmérséklet csökken egy kicsit, a tartályban megőrzött meleg vizet ismét vissza lehet engedni a peremek közé. Ennek eredménye, hogy a ház falai melegebbé válnak.

A víz áramoltatása ugyan szivattyúval működik, de Gutai szerint az itteni energiaszükséglet még mindig kevesebb, mint amennyit ugyanannak az épületnek ugyanolyan hőmérsékletre való felfűtése/lehűtése igényelne. A víz egyébként nem tud megfagyni: a feltaláló egy argongázt tartalmazó szigetelőréteget épített az üvegbe, szélsőséges esetben pedig az összes víz kiszivattyúzható a táblákból.

A rendszer zárt, nem enged be oxigént és mikroorganizmusokat sem, így az algásodástól sem kell tartani.

A legjobb eredmény természetesen akkor érhető el, ha a ház minden ablak ilyen, vizet tartalmazó üvegből készült. Gutainak erre is van már koncepciója: a feltaláló vízháznak nevezi az ötletet, amely szerinte könnyen építhető, fenntartható és energiatakarékos is. Ráadásul újrahasznosítható: egy esetleges bontás után a víz ugyanis visszakerülhet a természetbe.

Az octogon.hu szerint hat éve Kecskeméten épült egy 10 négyzetméter alapterületű prototípus, üvegsarokkal, üvegfalakkal és üvegtetővel. Mivel az épület a teljes felületén tárolja a napenergiát, amit később hasznosítani is tud, minden vízüveg-panel napkollektorként is működik. “Az energiamegtakarítás onnan jön, hogy a víz elnyeli a hőt, mielőtt bejutna az épületbe. Ez csökkenti a hűtési igényt. Az elnyelt hőt később hasznosítani lehet, vagy a rendszert földhővel fűteni télen, ami pedig a fűtési energiaigényt csökkenti” – magyarázta Gutai Mátyás.

A fejlesztéssel kapcsolatos munka még nem ért véget, mivel az üveg kompromisszumot jelent a hőérzet, az akusztika és az energiafogyasztás területén is a feltaláló szerint.