MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
A zenehallgatás és az elménk

A zenehallgatás és az elménk

hamuesgyemant.hu

A zenehallgatás olyan mint az evés? – hat tény a zenéről.

Számos tanulmányban kimutatták már, hogy az olyan hétköznapi dolgok, mint a zene, milyen nagy hatással lehetnek rá, sőt, teljesen meg is változtathatják azt. Ezek a zenével kapcsolatos tények pedig most bepillantást engednek a saját elménk összetettségébe.

Libabőr
A borzongás, amit zenehallgatás közben érzünk, leginkább annak köszönhető, hogy az agy dopamint szabadít fel, miközben a dal csúcspontját várjuk.

Agy
Kevés olyan tevékenység van az életben, amely az egész agyat igénybe veszi, és a zene ezek közé tartozik.

Az agy ugyanúgy reagál a zenére, mint arra az ételre, amit megeszünk
Mint fentebb említettük, a dopamin egy, az agy által felszabadított vegyi anyag. Ez a vegyi anyag kapcsolódik az eufória érzéséhez, amely a függőséggel, a szexszel, sőt az evéssel is összefügg. A dopamin az, ami lehetővé teszi, hogy az ember az ilyen dolgok okozta örömöket érezze. Egy kizárólag instrumentális zenét használó tanulmány bizonyítja, hogy a zenei mámorra való várakozás ugyanolyan reakciókat vált ki az agyban, mint az étel ízének várakozása.

Edzés
Az edzés közbeni zenehallgatás jelentősen javíthatja az edzésteljesítményt.

Emlékek
A kedvenc dalok gyakran kontextusfüggőek. Bár sokan gyakran változtatják kedvenc dalukat a legfrissebb kiadások függvényében, bizonyított, hogy a hosszú távú preferenciák elsősorban a dalhoz kapcsolódó emlékhez való érzelmi kötődésnek köszönhetőek.

Szívdobbanás
A zene modulálja a szívritmust, a vérnyomást és a légzést. A szív- és érrendszer 24 önkéntes bevonásával végzett vizsgálatban a deflatáló decrescendókat és a duzzadó crescendókat tükrözte.