MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A világhírű pécsi kesztyű most a Dűne 2 filmben szerepel

A világhírű pécsi kesztyű most a Dűne 2 filmben szerepel

senior.hu

A pécsi kesztyű fogalom, nem csak Magyarországon, de külföldön is.

A magas minőségű bőrkesztyűk kézi munkával készülnek, magyar tervezők alkotásai, az alapanyagok pedig a világon elérhető legmagasabb minőséget képviselik. Mire elkészül, minden pár kesztyű minimum tizenöt szakember kézimunkájának nyomát viseli magán.

A kesztyűgyártás története a városban évszázadokkal ezelőttre nyúlik vissza.
A bőrkikészítő és -feldolgozó műhelyek a Tettye-patak völgyében létesültek, itt dolgoztak a török tímárok is a hódoltság idején. A puha, jó fogású bőröket gyártó mesterek hírére sorra jöttek Pécsre a bőrfeldolgozó iparosok, egész tímár dinasztiák alakultak ki. 1762-ben egy új iparág képviselője, Ranolder Péter kesztyűsmester jelent meg és telepedett le a városban. A pécsi üzemszerű kesztyűgyártás megalapítója Hamerli János, aki osztrák és cseh műhelyekben is kitanulva a tímár- és kesztyűkészítő szakmát, 1861-ben kapott engedélyt a kesztyűs üzemének elindítására.

A második világháborút követő válságos időszakban a gyárat államosították, de a tömegtermelés mellett is ápolta a szakmai kultúrát, és tartani tudta a minőségi színvonalat. Fénykorát a ’80-as években élte meg, több mint 3000 dolgozóval, évente 3 millió pár felett gyártott kesztyűvel. A rendszerváltás után a nagy gyár versenyképtelenné vált, több próbálkozás után felszámolták. A gyár hanyatlásának időszakában szakmai kultúrára épülve több, a piac igényeire rugalmasan reagáló kis üzem, manufaktúra létesült. Ma már a Pécsi Kesztyű nevet azok a gyártók használhatják, akik a régi hagyományos technológia szerint gyártanak, megbízható, ellenőrzött beszállítókkal dolgoznak, tiszta gazdasági környezetben.

A neves Karma Pécsi Kesztyű most a nagy várakozást megelőző sci-fiben, a “Dűne 2”-ben tűnik fel.
A “Dűne” csapatának, köztük Hóka Zsóka jelmezkivitelező döntése volt, hogy a magyarországi forgatás során helyi forrásokból szerezzék be az anyagokat és kellékeket. Minden egyes kesztyűnél aprólékos figyelmet fordítottak a részletekre, és arra, hogy azok a karakterekhez illeszkedjenek, a személyiségükkel összhangban álljanak.